Stisni me snažno!

02/10/2017

Ne morate sanjati o struku od 50 centimetara kao sestre kardashian, ali morate pročitati priču o korzetu – najkontroverznijem odjevnom predmetu koji je ponovno in

A gdje drugdje nego kod frizera, listam jedan ženski časopis i uočim prekrasnu fotografiju žene u korzetu. Moglo bi se reći da ima koji kilogram više od “dopuštenoga”, ali korzet joj svaki gram tako lijepo stavlja na mjesto da se taj višak oblikuje u najpoželjniju siluetu. Njezin struk, koji bi – očito je – bez korzeta bio nekoliko centimetara širi i jednako toliko centimetara niže pozicioniran, naveo me da se trenutačno zapitam zašto moj ormar nikad nije vidio taj komad odjeće.

h“Evo mi teme za Cosmopolitan”, pomislila sam i odmah se bacila na telefonsko istraživanje čiji je osnovni cilj bio proniknuti u mračne dubine ormara mojih prijateljica. Zdrava logika vodila me do zaključka da to što ih nikad nisam vidjela u korzetu, ne mora značiti da ga nemaju. S obzirom na to da posjedovanje korzeta nije samo pitanje aktualne mode, nego i potencijalnog fetišizma, bilo mi je jasno da bih prijateljice koje ga imaju iz ovih drugih razloga teško mogla vidjeti u korzetnom izdanju.

Da ne duljim, telefonsko raspitivanje i razgovori na kavama pokazali su da samo dvije od mojih brojnih prijateljica imaju korzete. Jednoj je to “službeni”, gornji komad odjeće koji nosi kao topić u svečanim prilikama, a druga ih ima nekoliko i vidio ih je samo njezin partner. Barem dva od tih nekoliko kupio joj je on sam. Zbog svega što sam ovih dana doznala o korzetima, shvatila sam da je vrijeme da ga počnemo kupovati jedne drugima, ako si već same nismo do te mjere naučile ugađati. 

Lakše se diše

Kad čujem riječ korzet, uvijek imam dvije vizualne asocijacije. U prvoj je Scarlett O’Hara, odnosno glumica Vivien Leigh u filmskom klasiku “Prohujalo s vihorom”. U onoj sceni u kojoj joj služavka pomaže zavezati korzet, a ona se drži za stup baldahina i mršti se jer jedva diše. Zbog tog stezanja stječe se dojam da je nošenje korzeta teška žrtva, ustupak očekivanjima muškaraca koji ljepotu ženskog struka mjere time mogu li ga obuhvatiti spojenim prstima. Pri pomisli na tu scenu mogle bismo jedino zaključiti da smo sretnice što je to vrijeme prohujalo pa nam je na raspolaganju puno ležernija zavodljiva odjeća u kojoj se lakše diše. 

A druga asocijacija na korzet je Madonna. Ta žena je nesumnjivo zaslužna za ponovnu popularizaciju korzeta i promjenu percepcije o njemu kao isključivo rublju. S njom je to donje rublje postalo gornje pa su se dizajneri odmah bacili na posao prilagođavanja korzeta prirodnoj liniji tijela, lakšim i elastičnijim materijalima te fleksibilnijim kopčanjima zbog kojih ne treba imati pomagače da bi ga se odjenulo. Tako je korzet postao predmet vjerojatno najveće kontradikcije u povijesti odijevanja – od čvrstog i krutog odjevnog predmeta koji je branio ženu od pohotnika jasnom porukom da je svlačenje dug i naporan zadatak, postao je izazovno rublje koje naglašava seksepil i slobodoumnost žene koja se zna nositi sa svojom ­seksualnošću. 

h

Ondašnje feministkinje vjerojatno bi ga zabranile kao predmet ženske podčinjenosti i prilagođavanja tijela ukusu muškarca, a današnje bi ga slobodno mogle smatrati simbolom ženske moći i samopouzdanja. Velik preokret za jedan odjevni predmet koji je od šesnaestog stoljeća do danas proživio brojne namjene – od medicinskih do statusnih, od modnih do erotskih, od skrivanja oblina do njihova naglašavanja podizanjem grudi. Nosili su ga čak i muškarci, i to ne samo u srednjem vijeku, kad su bili praktična zaštita u križarskim ratovima, nego i kasnije, iz potpuno prozaičnih razloga – obuzdavanja nabujalih trbuha.

Od struka do strukića

Da se meni ovih dana nije tako iznenada probudio interes za korzete, pitanje je bih li ikad doznala da postoji i nešto što se zove korzet-dijeta. Njezine sljedbenice – najčešće žene koje su tek rodile, ali i mnoge koje nisu – korzet nose nekoliko sati na dan, zbog čega navodno gube kilograme. Ta dijeta podrazumijeva da se korzet od deset do dvanaest centimetara manji od obujma vlastita struka nosi između dva i šest sati na dan, pet dana u tjednu. Iako su brojni stručnjaci ustali protiv te dijete tvrdeći kako nošenje korzeta ne samo da ne može utjecati na sagorijevanje masnoća, nego je i štetno za zdravlje zbog otežane cirkulacije, njezine pobornice ne odustaju tvrdeći da zbog jačine stiska automatski unose manje kalorija pa se kilogrami tope, a s vitkošću dolazi i struk kojemu bi daleko bolje pristajala umanjenica stručić. 

Venecuelanka Aleira Avendano, primjerice, ima struk od pedeset centimetara zato što je nosila korzet 23 sata na dan. Iako su je liječnici upozorili na brojne zdravstvene rizike, skidala ga je samo sat vremena dnevno, da se odmori i istušira. No vjerovali ili ne, Aleirain struk nije najmanji na svijetu. U Guinnessovoj knjizi rekorda spominju se Ethel Granger sa strukom od 32,5 centimetara i Cathie Jung sa 37,5 centimetara. Što je previše – previše je! Odnosno premalo.

j

I brojne su se zvijezde na društvenim mrežama hvalile skidanjem kilograma i oblikovanjem tijela uz pomoć korzeta: Jessica Alba koja ga je tijekom tri mjeseca nosila danonoćno kako bi oblikovala tijelo nakon drugog porođaja, a u formu nakon trudnoće uz njegovu pomoć vraćale su se i Gwyneth Paltrow i Jennifer Garner, pa čak i Kim Kardashian koja na svom profilu na Instagramu redovito izvještava o metodi mršavljenja u korzetu.

No više od korzet-dijete iznenadila me informacija da ima onih koji su mu odlučili odati počast tetoviranjem, odnosno nizom piercinga na leđima kroz koje se provlači vrpca. No dobro, priznajem da prema tom pretjerivanju ne gajim previše naklonosti, ali ono puno govori o tome da je korzet nekima toliko inspirativan da su ga morali trajno utkati u kožu.

Kako bilo, činjenica je da nema puno odjeće koja tako moćno utječe na siluetu, hod i držanje – zbog čega korzet nikada neće otići u modnu arhivu. Od prilagođenih varijanti u kojima je uklopljen u vjenčanice ili večernje haljine do onih intimnih koje služe isključivo kao kostimografija za spavaću sobu, korzet si je osigurao vječnost. Iako žene više ne padaju u nesvijest i ne traže mirisne soli zbog problema s disanjem izazvanih pretjeranim stezanjem, i dalje vrlo dobro znaju koji im odjevni predmet može osigurati i figuru pješčanog sata i dozu erotičnog samopouzdanja zbog kojeg će biti u boljim odnosima s vlastitim tijelom.

I ne samo to. Onako prilagodljiv i laskav, a opet čvrst i pun potpore, korzet katkad mora i zamijeniti muškarca kad nijednog nema na vidiku. Jer s vremena na vrijeme netko (ili nešto) nas ipak mora čvrsto stisnuti, zar ne?

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo