Žene ostaju u lošim vezama jer su cijene najma previsoke

04/02/2019

Ovo su zastrašujući rezultati nedavnog istraživanja...

Useliti se zajedno je jedna od najvažnijih odluka koje donosite u vezi i čini se dosta bitno da se na to odlučite iz pravih razloga, zar ne? Uvijek će biti prepirki i nesuglasica u početnoj fazi zajedničkog života kao, primjerice, trebaju li banane stajati u frižideru ili što za koga znači "uredna spavaća soba", ali postoji mogućnost da će biti i onih većih - financijskih.

Svađe oko financija mogu lako eskalirati u nešto što stručnjaci nazivaju ekonomskim ili financijskim zlostavljanjem. Glavna su obilježja tog tipa zlostavljanja da jedna osoba ima apsolutnu kontrolu nad financijama, a druga osoba mora (doslovno) podnositi račune za svaku kunu koju potroši.

Blaži je oblik toga da ostanete nekim tko nije financijski nasilnik, ali nije ni ljubav vašeg života, jer si ne biste mogli priuštiti samostalni život pa si ponavljate "Izdržat ću do sljedeće plaće" već mjesecima. Prema nedavnim istraživanjima, to je vrlo česta pojava i s cijenama najma u porastu, pretpostavljamo, bit će sve češća. Dodajmo tome razliku u plaćama između muškaraca i žena (za isti posao) i postaje jasno kako su glavne žrtve ove crne statistike upravo žene.

U anketi provedenoj u Velikoj Britaniji među više od 2000 ispitanika, njih 28% je potvrdilo da je financijska, odnosno stambena sigurnost glavni razlog zbog kojeg ostaju u vezama. Uzmimo u obzir da je u Hrvatskoj početnička plaća nakon završetka fakulteta (ili takozvano stručno osposobljavanje) često manja od 3000 kuna, a sada je već uobičajena cijena najma u Zagrebu između 300 i 400 eura, dakle isto oko 3000 kuna, očito je da to nije problem koji nas se ne tiče.

Ako smo zaista došli do točke da mladi ljudi moraju birati između loše veze i beskućništva, vrijeme je da se zapitamo kamo mi, kao društvo, zapravo idemo.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo