90 minuta da ga oborite s nogu

19/12/2013

Da, toliko je potrebno da se dogodi ljubav na prvi pogled, tj. ona čarobna kombinacija kemije i super komunikacije s nekim koga prvi put vidite. Cosmo zna kako maksimalno iskoristiti to vrijeme

Sat i pol. Toliko je potrebno da se dogodi ona čarolija koju zovemo ljubav na prvi pogled. Tako barem tvrdi Nicholas Boothman, autor knjige “How To Make Someone Fall In Love With You In 90 Minutes Or Less”, koji je odlučio istražiti tu čaroliju. Evo do kojih je spoznaja došao.

Od 0 do 5 minuta

Prvi dojam Od 2100 parova koji su sudjelovali u istraživanju više od trećine zaljubilo se na prvi pogled. “Potrebne su samo dvije sekunde da netko odluči sviđate li mu se ili ne. Sve što kažete ili napravite nakon toga bit će promatrano kroz tu već subjektiviziranu prizmu”, kaže Boothman. Zvuči zastrašujuće. Što možemo napraviti da popravimo šanse kad dvije sekunde prođu prije nego što uspijemo izgovoriti: “Dvije sekunde!”? Istraživanja su pokazala da među prvim stvarima na drugima primjećujemo držanje. Ako ste uspravni, odašiljete poruku da ste samopouzdani. A ako malčice spustite glavu, djelovat ćete pristupačnije. Umjesto da uspostavimo kontakt očima s osobom koja nam se sviđa, obično izbjegavamo njezin pogled i tako odašiljemo pogrešan signal. Nemojte se sramiti pogledati sugovorniku u oči, činite to što češće jer tako dajete do znanja da se i on vama svidio.

Od 5 do 10 minuta

Prilazak Nije lako napraviti prvi korak. Važno je biti opušten. “Jedno se poslijepodne stvorila užasna gužva na bankomatu pa sam dečku koji je bio prvi na redu u šali dobacila: ‘Užasno mi se žuri, ako pristaneš zamijeniti mjesto sa mnom, sutra te častim kavom!’ Odmjerio me, prepustio mi mjesto, dao posjetnicu i rekao da mu se javim za kavu. Jesam, i već smo dvije godine u vezi”, priča Rahela (28). Ako niste spremni za nešto tako odvažno, uvijek možete posegnuti za dobrom starom forom s traženjem savjeta. U dućanu ste naletjeli na slatkog dečka koji kupuje vino? Zamolite ga da i vama preporuči dobro vino. To bi trebalo biti dovoljno za razgovor.

Od 10 do 30 minuta

Govor tijela Pedeset posto dojma koji ostavljamo na druge temelji se na govoru tijela. Prisjetite se što ste pomislili primijetivši kako dečko s kojim ste bili na dejtu lupka nogom o pod? “Koji nervozan tip.” A onda ste primijetili da gricka nokte dok lista meni i otpisali ga! E, i drugi procjenjuju vas prema govoru tijela. Što možete promijeniti? Prekrižene noge ukazuju na to da ste nervozni pa pokušajte ne prebacivati nogu preko noge svakih desetak minuta tijekom dejta. Osvijestite što radite s rukama – grickate li nokte, vrtite pramen kose, mašete zrakom... Tu i tamo sugovorniku se obratite imenom jer tako pokazujete da vam se sviđa. Ako se u prvih pola sata niste uspjeli složiti oko nijedne teme, zaključit će da niste jedno za drugo, ma koliko zgodni bili. Stoga obuzdajte sklonost kontriranja iz sporta.

Od 30 do 60 minuta

Kemija Htjeli si priznati ili ne, sve nas pali igra toplo-hladno. Iskoristite to. Pet minuta sinkronizirajte svoje pokrete s njegovim (ako se nagne prema vama, nagnite se i vi prema njemu), a onda tridesetak sekundi radite suprotno. Odmaknite se od stola, spustite ruke u krilo... Zvuči suludo, ali je jednostavno, učinkovito i zabavno. Osim pokreta, kopirajte njegovu brzinu govora, ton, ekspresije... Ako govori sporo, govorite i vi (umjesto da prebrzo lupetate jer se bojite tišine). Ako zašuti, zašutite i vi. Dajte mu do znanja da nije on taj koji vodi igru (neki frajeri namjerno šute jer ih zanima kako će se cura snaći). Pokažite (si) da se znate snaći u svakoj situaciji.

Od 60 do 70 minuta

Flert Ako nakon sat vremena još veselo čavrljate, među vama je definitivno kliknulo. No nemojte mu pokazati koliko vas to oduševljava tako što ćete mu automatski biti na raspolaganju. Jesi sutra za večeru? Jesam, gdje i kad? Ne, to se tako ne radi. Prave igračice odgovorile bi nešto u stilu: “Veselim se, sutra imam nešto, ali svakako se javi pa ćemo se dogovoriti.” Za najbolje stvari treba se pomučiti, zar ne? Prvim dijelom rečenice dali ste mu do znanja da ste zainteresirani, a drugim da nećete biti jedna od onih klinki koje je naučio vrtjeti oko malog prsta.

Od 70 do 90 minuta

Intimnost Netko nam se svidi zbog izgleda, no to nije ono na temelju čega se zaljubljujemo. Već na temelju komunikacije. Različito komuniciramo. Netko će potpunom strancu otkriti svoje snove, želje i strahove, a nekome će trebati mjeseci da se otvori. Netko će cijeniti što mu se druga osoba brzo povjerila, a nekog će takva otvorenost odbiti. Važno je znati procijeniti situaciju i sugovornika.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj