Želim frendicu za ispijanje kava, shopping i povremeni seks!

30/07/2019

Posljednji trend u sklapanju prijteljstava itekako nam je privukao pažnju...

U posljednje je vrijeme sve primjetnija prisutnost 'oglasa' na stranicama i aplikacijama za upoznavanje poput Craigslista i drugih u kojima žene koje, unatoč tome što se izjašnjavaju kao straight, traže nove best frendice s kojima bi se družile, išle na koncerte, kave i u shopping, a povremeno i u krevet.

Sve ove žene u svojim oglasima izričito navode da imaju dečke, zaručnike ili muževe, ili da su zainteresirane isključivo za heteroseksualnu vezu, odnosno vezu s muškarcem, no sve češće tragaju za prijateljicama s kojima bi se povremeno intimno družile, bez ikakvih obaveza. Ove heterofleksibilne žene vezu žele isključivo s muškarcima, a druge žene žele isključivo zbog seksa i uživanja u ostalim ženskim radostima, naravno, bez znanja njihovih partnera.

Ovaj zanimljivi fenomen pozornije je proučavala Chelsea Reynolds koja se i inače bavi proučavanjem spolova te seksualnosti u masovnim medijima pri sveučilištu u Minnesoti te je na temelju nedavno provedene studije došla do zanimljivog zaključka: ovaj je trend u posljednjim mjesecima u porastu i postoje stotine tisuća žena diljem svijeta koje žele jedno te isto. Identificiraju se kao straight, zainteresirane su isključivo za vezu s muškarcima, ali uživaju i u tijelima drugih žena te su povremeno zainteresirane za seks s njima.

Prema jednoj drugoj nedavno provedenoj studiji, 7% žena u SAD-u deklarira se kao gay ili kao biseksualne, no otprilike 12% je onih koje su u nekom životnom periodu imale homoseksualno iskustvo. Ovakva seksualna eksperimentiranja najčešće se događaju u dobi između 25 i 29 godina pa je upravo u ovoj dobnoj skupini prilikom studije otkriveno da je čak 19% žena te dobi iskusilo oralni seks s drugom ženom. A ideja o osobama koje su uglavnom straight ili malčice gay, vraća nas gotovo 70 godina u prošlost kada se ovim pitanjem bavio pionir seksologije - Alfred Kinsey. On je naime tvrdio kako su neki ljudi straight, neki gay, a kako je većina negdje u sredini spektra između dvije krajnosti. 

Kako kažu posljednja statistička izvješća u SAD-u, u porastu je broj žena koje se smatraju heteroseksualnima, ali ne u potpunosti. A kako vjeruje profesorica razvojne psihologije Lisa Diamond, ovakve su žene oduvijek postojale, no suludo je za očekivati da bi se pozorno sređene kućanice 50-ih godina prošlog stoljeća iz bijelim ogradama ograđenih obiteljskih predgrađa usudile tako nešto reći na glas. I dok danas tako sve više žena traga za nešto drugačijim prijateljstvima, sve manje postaju važne etikete koje se uz bilo koga od nas vežu. Kako Lisa Diamond kaže, u 90-ima uopće nije postojala ideja da netko nije svrstan u određenu grupu na temelju seksualne orijentacije, dok je danas sve više upravo onih koji niti ne žele biti svrstani. Mnogima od njih svidi se prvenstveno osoba - ona je ponekad niska, a ponekad visoka, ponekad je muškarac, a ponekad žena...


Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo