Zašto se ljubimo zatvorenih očiju?

23/01/2020

Dok se ljubimo, oči su zatvorene, no izgleda da je to više od navike: znanstvenici nam objašnjavaju što se krije iza toga!

U romantičnim filmovima, kad ugledate parove na cesti kako se ljube, dok ste sa svojim dragim - jeste li primijetili da dok se ljubimo, uvijek držimo oči zatvorene? Neki će reći da je to zbog estetike, drugi kažu da je to zato što ljudsko lice izbliza našem oku izgleda (jako) čudno....

Istina, kada otvorimo oči da vidimo drži li i on oči zatvorene, najčešće se iznenadimo prizoru koji vidimo. Ali to nije samo stvar estetike, tvrde psiholozi. Polly Dalton i Sandra Murphy objasnile su ovaj fenomen u časopisu Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance: “Dok se ljubimo, oči držimo zatvorene zato da bismo opustili mozak i što više uživali u trenutku!”

Da bi došle do ovog zaključka, psihologinje Polly Dalton i Sandra Murphy napravile su niz testova i zaključile da, ako otvorimo oči za vrijeme poljupca, time remetimo mozak koji se više neće koncentrirati na ono što osjeća, već na ono što vidi.

Drugim riječima, ako otvorite oči, poljubac i njegov efekt u trenu nestaju - ili barem naš mozak to tako doživljava. Stoga, držite oči širom zatvorene… Naravno, ako se on dobro ljubi...

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj