Zašto još padamo na ovaj zeznuti tip frajera?

13/09/2018

Zvuči očito, ali trebali biste dejtati s nekim zbog koga ćete se dobro osjećati. Žene prečesto ignoriraju upozorenja i znakove zato što je frajer zgodan, šarmantan, zabavan ili dobar u krevetu. Pa, može biti sve to... i svejedno biti kreten

“Kao da smo istrenirani da nas privlači zločestoća”, zaključila je Whitney Wolfe Herd koja stoji iza dejting aplikacije Bumble. “Pogledajte bilo koji Disneyjev crtić – dječak je zločest prema curici jer mu se sviđa. Onda ode kući i navečer joj napiše ljubavno pismo. Ili razmislite o dobro poznatoj priči o mladoj ljepotici koja se zaljubljuje u zvijer jer je samo njezina ljubav može pretvoriti u divnog princa”, ističe Herd.

“Tajna je u tome što u potencijalnom partneru prvo primjećujemo samopouzdanje”, kaže psiholog W. Keith Campbell, suautor knjige “The Narcissism Epidemic”. Žene često toliko privuče samopouzdanje da će ustrajati na ideji veze nadajući se kako će se i dobrota u muškarcu s vremenom pojaviti. “Kao posljedica toga, možete završiti s muškarcem koji je samopouzdan... i istodobno zločest”, upozorava Campbell.

Osim toga, suptilno idiotsko ponašanje može biti nevjerojatno privlačno u prvim danima dejtanja. “Ono vas može dovesti u stanje krajnjeg opreza, ali i uzbuđenja, što samo intenzivira osjećaj privlačnosti prema njemu”, objašnjava Robin Stern, autorica knjige “The Gaslight Effect”. “Dovedete se u situaciju da se toliko uporno pokušavate uvući u njegove misli da se prestanete pitati kako se zapravo vi osjećate.

”Dobar dečko neće vas odvesti na takvu vožnju. “Njegove će riječi biti u skladu s njegovim djelima, a zbog toga ćete se i vi osjećati dobro”, kaže Stern. Kada smo već kod toga, svi smo čuli: “On je predobar”, kao da je riječ o nečem lošem. “Zašto je to dio naše kulture? Svi bismo trebali završiti s nekim tko je predobar. To bi bio prekrasan život”, vjeruje Herd.
I u pravu je. Dobar i drag ne znači nužno i dosadan. Dobar ne znači uvijek blag. Znači i znatiželjan i zanimljiv. Znači da vas netko sluša, da se prema vama odnosi s poštovanjem, da se osjećate cijenjeno, poželjno i voljeno.

Studija za studijom otkrivaju da je upravo dobrota ključ zdravog i sretnog života.
“Kad izlazimo s frajerom koji je istinski dobar, manja je vjerojatnost da će nas obuzeti nervoza, stres i depresija, a mnogo veća vjerojatnost da ćemo razviti samosvijest i brigu o sebi”, kaže Stern.
To je, dakle, osnovno pravilo koje treba slijediti i shvatiti doslovno: tragajte za dobrim partnerom i budite dobri prema sebi. Poslušate li taj savjet, mogli biste završiti u vezi slađoj nego što ste to uopće mogli zamisliti.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo