Zajednički život je puno više od kuhanja za dvoje i spoonanja pred telkom!

15/05/2019

Riječ je o golemoj prilagodbi – od izbora namještaja, prostora u ormaru do dogovora o novcu pa budite sigurni da ste spremni na taj korak i da je to ono što želite...

Kako (po)dijeliti troškove? Ako jedna osoba zarađuje više od druge, a namjeravate dijeliti troškove najma, javlja se problem tko će plaćati što i koliko. Odredite postotak od mjesečnog prihoda i podijelite u kategorije. Recimo, odredite da je 30% od prihoda za najam, 10% za režije i slično. Tako ćete sudjelovati u troškovima u istom postotku, s time da će ona osoba koja zarađuje više doprinositi većim iznosom, ali postotak je isti za oboje. Ili, naravno, dogovorite kako sve plaćate popola. 

Problemi s (ne)urednosti. Vi ste uredni, on je neuredan, ili obrnuto. Uvijek postoji taj strah kao kada prvi put živite s cimericom: što ako nešto krene po zlu? Razgovarajte i pronađite kompromis tako da se ne uzrujavate oko nečije neurednosti.

Želite potpuno drugačije uređenje životnog prostora. Dečko vam kaže da možete namjestiti stan kako želite, ali znate da morate razmišljati i o njegovu ukusu inače se neće osjećati ugodno u tom stanu. Odličan način da spoznate zajednički ukus je da zajedno prelistate nekoliko časopisa za dizajn ili web stranica. Neka vam dečko pokaže nekoliko različitih dizajna koji mu se sviđaju kako biste dobili sliku o njegovu ukusu. Tako ćete lakše odlučiti kojim stilom namjestiti stan, a da se oboje u njemu osjećate ugodno.

Osjećaj gubitka vlastitog prostora. Posvađate se i želite malo prostora samo za sebe, ali taj prostor više ne postoji. Ako ste tip osobe kojoj treba samoća nakon svađe, recite to i izgradite odnos tako da bez ljutnje možete ostaviti jedno drugo nasamo neko vrijeme nakon rasprave. Krajnji cilj je da se osjećate jednako ugodno u stanu i nakon svađe, kao i kada imate odličnu večer.

Povlačenje pitanja idućeg koraka. Nakon što donesete veliku odluku o zajedničkom životu, krenu neizbježna pitanja obitelji – koji je sljedeći korak: brak, djeca...? Jednostavno – nemojte podlijeći pritisku! Ignorirajte pitanja najbolje što možete i koncentirajte se na uživanje u sadašnjosti. Započinjanje zajedničkog života je velika stvar! Dopustite si neko vrijeme da se naviknete jedno na drugo i na novu situaciju te razgovarajte o sljedećim koracima tek kada budete oboje spremni.

Osjećaj gubitka sebe. Osjećate da odustajete od samačkog života i počinjete se osjećati drugačije. Kako zadržati neovisnost i naći vremena za prijatelje, suradnike i ono najvažnije – za sebe? Baš kao što vam je nekad bio prioritet pronaći vrijeme za dečka, sada se trebate izboriti za vrijeme koje ćete provoditi s frendovima i vrijeme koje ćete posvetiti samo sebi. Zajednički život znači dijeljenje stana i kreveta, ali ne odustajanje od života i onoga što vas čini sretnom.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo