Vjerujete li i vi u slomljeno srce?

12/03/2018

Iako smo ovaj termin čuli mnogo puta, često ga uzimamo zdravo za gotovo, no istraživanja su pokazala kako slomljeno srce nije samo prazna fraza...

Koliko vam se puta netko požalio kaku mu je srce slomljeno? Koliko ste puta i sami najboljoj prijateljici plakali na ramenu jer vam je ON slomio srce?

Iako smo sam termin čuli mnogo puta, često ga uzimamo zdravo za gotovo, no istraživanja su pokazala kako slomljeno srce nije samo prazna fraza. Dapače, on je (relativno) ozbiljno zdravstveno stanje na koje su muškarci su otporniji od nas žena.

Naime, znanstvenici su dokazali da se zaista radi o medicinskom sindromu. Istraživanja su pokazala da veliki šok ili emocionalna trauma (poput prekida veze) mogu prouzročiti simptome srčanog udara ili drugih kardioloških problema.

A mi žene imamo devet puta veću vjerojatnost da završimo sa slomljenim srcem nego što je to slučaj s frajerima! Simptomi su aritmija srca i poremećaji u krvnoj slici. Za razliku od pravog infarkta, slomljeno srce nije kobno i osoba se relativno brzo oporavi. Ni muškarci nisu imuni na taj sindrom, ali otporniji su na stres od žena, pa tako i na slamanje srca.

Fotografija Profimedia

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo