Sve što znanstvenici znaju o višestrukim orgazmima kod muškaraca (Da, oni postoje!)

31/01/2017

Novo istraživanje otkriva koliko su česti, zašto do njih dolazi i kako ih doživjeti...

Žene nemaju monopol nad višestrukim orgazmom: novo kanadsko istraživanje potvrdilo je kako je čak 10 posto muškaraca doživjelo višestruke orgazme.

„Neki muškarci imaju sposobnost doživjeti višestruki orgazam od prvog puta kada su uživali u seksu“, kazao je autor studije dr. Erik Wibowo. „Ostali vježbaju kako bi ih uspjeli doživjeti.“

Da, postoji mogućnost da samoga sebe naučite kako biti super-čovjek na području doživljavanja orgazama. No, prvo trebate razumjeti na što dr. Wibowo misli kada spominje muškarce s tom sposobnošću.

Što su višestruki orgazmi?

Nakon orgazma – u većini slučajeva – vašem tijelu je potrebno barem 20 minuta kako bi se dovoljno oporavilo da biste ponovno mogli oživjeti orgazam.

Taj period oporavka može trajati čak i sat vremena, a postaje sve duži kako starite.

Znanstvenici ne mogu sa sigurnošću reći zašto muškarci imaju ugrađen taj period pauze između orgazama, no vrlo vjerojatno je povezan s prolaktinom, hormonom koji je zaslužan za seksualno uzbuđenje. Nakon što ejakulirate razina prolaktina je na vrhuncu.

(Žene nemaju isti period oporavka nakon orgazma, te je zbog toga moguće da skoro polovina žena ima sposobnost doživljavanje višestrukih orgazama.)

Prema Wibowovoj studiji, muški višestruki orgazmi su oni koji muškarac doživi više od jedanput u periodu od 20 minuta. To može značiti da je vaš period oporavka vrlo kratak ili da ga potpuno preskočite.

Višestruki orgazmi mogu svaki put biti popraćeni ejakulacijom – ili ne moraju. Tako je: možete doživjeti orgazam bez ejakulacije.

Neki muškarci dožive vrhunac nekoliko puta tijekom odnosa, no samo jednom ejakuliraju, kaže Wibowo. Do ejakulacije može doći prilikom prvog orgazma, zadnjeg ili nekog između.

Iako može zvučati ludo ako se niste susreli s time, orgazam bez izbacivanja sjemena može biti jednako, ako ne i više intenzivan od uobičajenog orgazma, tvrdi Wibowo na temelju iskaza onih koji su doživjeli obje verzije.

Zašto neki muškarci mogu doživjeti višestruke orgazme?

Prema Wibowovim riječima, od svih znanstvenih studija o muškim višestrukim orgazmima, samo jedna navodi da su takvi muškarci fizički drukčiji od ostalih.

U toj studiji, znanstvenici su proučavali razine hormona kod muškarca koji je samozadovoljavanjem postigao tri orgazma u periodu od pola sata.

Kod njega razina prolaktina nije bila na vrhunca nakon orgazma kao kod većine muškaraca, a odsutstvo tog hormona, koji je zadužen za erekciju, moglo bi biti objašnjenje za njegove sposobnosti, kazao je Wibowo.

No, riječ je samo o jednoj takvoj studiji koja vjerojatno ne objašnjava višestuke orgazme kod većine muškaraca.

Izuzev nekolicine bioloških anomalije poput ove, nema čvrstih dokaza da su muškarci koji doživljavaju višestruke orgazme po ičemu drukčiji od ostalih.

Osim mladosti. Mogućnost za višestruke orgazme smanjuje se kako starimo.

Gotovo 10 % dvadesetineštotogodišnjaka ima sposobnost doživjeti višestruke orgazme, prema istraživanju, no kod tridesetogodišnjaka taj postotak pada na manje od 7 %.

Iako je većina muškaraca fizički sposobna doživjeti višestruki orgazam, to je i dalje vrlo rijetka pojava. Znanstvenici tek trebaju otkriti formulu koja garantira uspjeh.

Kako da naučite doživjeti višestruki orgazam?

Više pročitajte na stranici menshealth.hr.

Photo credit: Shutterstock

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo