Što u vezi (ne) raditi? Učite od parova koji su zajedno proveli desetljeća!

28/10/2019

Puno se smijte, nabavite dva pokrivača i naučite se ispričati. Pa možda i potrajete trideset godina, kao naši sugovornici!

1. Prije nego se odlučite biti u vezi, budite dobar cimer sam sebi. Drugim riječima, naučite živjeti sami. Ako se ne možete u potpunosti brinuti sami o sebi (prati, kuhati, čistiti, peglati, kupovati), brzo ćete se naviknuti u svemu oslanjati na svog partnera, što vrlo često dovodi do problema i svađa.

2. Ne zaboravite na vlastiti život. Dobro je provoditi zajedničko vrijeme, ali je jednako važno imati vrijeme odvojeno za sebe. Vaš partner ne mora biti djelom svake aktivnosti kojom se bavite, a posebno ako je riječ o vašim hobijima.

3. Imajte vlastite prijatelje. Super je imati partnera koji se odlično slaže s vašim prijateljima, baš kao i vi s njihovim, ali je jednako važno pobrinuti se da ne zaboravite druženje sa svojim prijateljima jedan na jedan. Tako ćete imati oslonac onda kad se pojave problemi i potrebna vam je podrška.

4. Naučite oprostiti nakon svađe. Ovo je ključno. Naučiti oprostiti teže je nego što se čini, ali ključ do sretne veze u tome je da ne budete zlopamtila i naučite kad je vrijeme za oprost.

5. Nemojte ignorirati probleme. Čak i ako je riječ o sitnoj, naizgled nebitnoj stvari koja vam smeta, nemojte ju prešutjeti već raspravite o njoj prije nego ta mala stvar naraste i pretvori se u ogromnu svađu u kojoj ne prestajete nabrajati tisuću sitnica koje vas izluđuju.

6. Nemojte se ljutiti na parnera jer nije ispao sve ono što ste si zamislili. Jer, budite sigurni, niste ni vi onaj ideal o kojem je on sanjario. Umjesto toga, budite sretni na svim njegovim lijepim osobinama, stvarima u vezi njega koje vas fasciniraju i čine sretnom, a ono što vam nedostaje (tipa, partner za subotnje planinarenje ili gledanje romantičnih filmova, potražite u prijateljima).

7. Nemojte se svađati već zajednički pronađite rješenje. Ponekad je lako zaboraviti da ste tim i odlutati na stranu suparnika. Kad se pojavi problem, onda biste se prema njemu trebali odnositi kao prema neprijatelju umjesto da se okrećete jedno protiv drugog.

8. Nabavite dva pokrivača. Možda zvuči smiješno, ali ovako ćete smanjiti 90% svađa povezanih sa spavanjem, a osim toga, smanjit ćete i velik dio ostalih svađa koje se javljaju kao rezultat umora.

9. Naučite se lijepo ispričati. Nemojte to samo reći, već to i mislite i pobrinite se da vas je partner čuo jasno i glasno. Ako ste stvarno zaljubljeni, ispričavat ćete se često jer nitko nije savršen, a ako vam je do nekoga stalo, onda vam neće biti teško priznati da se pogriješili.

10. Budite spremni na kompromise. Budite taktični. SMIJTE SE SVAKI DAN. Osmijeh i zagrljaj čine nevjerojatne stvari.

Cosmopolitan.hr

Komentiraj

Novo