Prijateljstva iz školskih dana imaju puno veći utjecaj na vaš ljubavni život nego što mislite

12/04/2019

Kako točno njegovanje prijateljstva s nekim koga poznajete godinama poboljšava vaš ljubavni status?

Zamislite svoju najbolju prijateljicu - onu s kojom ste nekada dijelile školske klupe, a danas kada ste nešto odraslije, s jednakim užitkom s njom dijelite sve važnije i manje važne događaje iz vašeg života. Čujete se baš svakoga dana, danas preko WhatsAppa, a nekada ste redovito visile na kućnom telefonu, jednako vremena trošeći na razgovor s njom, kao i na objašnjavanje roditeljima kako ćete na telefonu biti još samo minuticu. 

Svi imamo tu osobu koja zauzima posebno mjesto u našem životu, a kako je otkrila jedna nedavno provedena studija, snažno prijateljstvo u građeno u tinejdžerskim godinama vodi do ispunjenijeg i sretnijeg ljubavnog života u kasnim dvadesetima. Istovremeno, istraživanje je pokazalo kako dejtanje u tim godinama nema značajniji utjecaj na ljubav u kasnijim godinama. Naime, adolescentske veze najčešće nisu dugog vijeka i kao takve nisu od velikog značaja za usvajanje svih navika i vještina koje nam koriste kasnije u ljubavnom životu. 

S druge strane, nadilaženje razmirica, pristajanje na kompromise, održavanje prijateljstva unatoč novim poznanstvima i prijateljstvu s drugim ljudima te zadržavanje bliskosti kroz dugi niz godina, a što su sve odlike iskrenog i dugotrajnog prijateljstva uči nas svemu onome što je korisno i poželjno i u romantičnim odnosima, a osobito u ozbiljnim vezama. Jer preživljavanje prijateljstva kroz sve turbulencije koje adolescentsko doba nosi sa sobom je moguće jedino ako ste u stanju imati razumijevanja jedno za drugo. 

Ljudi koji uspješno održavaju višegodišnja prijateljstva na životu svjesni su kako ne postoji savršenstvo, kako svaki odnos ima svoje uspone i padove i kako je potrebno ulagati u odnos u istoj mjeri u kojoj nešto iz tog odnosa dobivamo, a osim toga su skloniji opraštanju i prihavaćanju drugih ljudi. Dakle, kada se sve skupa zbroji, basically uspješno održavaju na životu istu stvar na koju se svodi i ozbiljna veza, minus romantični aspekt. To neka vam bude podsjetnik kad god se osjetite usamljeno ili žalosno zbog činjenice da ste još uvijek single kako vi zapravo već imate nešto itekako vrijedno. A ljubav? Doći će i ona prije ili kasnije, studija tako kaže! Do tada uživajte u najboljim provodima sa svojom bff. 

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo