Kako pobijediti ljubomoru

31/05/2019

Stručnjaci savjetuju kako zauzdati ljubomoru, i svoju i partnerovu...

1. Radite na svom samopouzdanju. Ljubomoru najčešće izaziva nesigurnost. Pitajte se zašto se osjećate nesigurno i ugroženo? Zašto se on osjeća ugroženo? Mislite li možda da niste vrijedni nečije ljubavi? Mislite da niste dovoljno dobri i lijepi za njega? Uspoređujete li se s drugim ženama? Dobro razmislite zašto osjećate nesigurnost i ljubomoru. To bi trebao napraviti i vaš partner ako je ljubomoran. 

2. Ne donosite zaključke ishitreno. Kad smo ljubomorni, često smo skloni prebrzo donositi zaključke i preuveličavamo stvari (pa poslije požalimo). Nije vam se javio na mobitel? Zaboravio vas je nazvati u dogovoreno vrijeme? Mnogima se u takvim slučajevima u glavi zavrti najgori mogući film, a često nam onda i pukne film. Međutim, umjesto ekspresnog crnjaka - ako mu se ispraznila baterija na mobitelu, to ne znači da je u krevetu s kolegicom iz računovodstva - radije prvo stanite na loptu, smirite se i razmislite. Duboko udahnite i brojite do deset. 

3. Otvoreno razgovarajte s partnerom. Ako ste osjetili ljubomoru (iz bilo kojeg razloga, bez obzira jeste li ljubomorni vi ili on), jako je važno da o tome razgovarate s partnerom. Pitajte se zašto je došlo do ljubomore? Možda postoji nešto što netko od vas osjeća i smeta mu, a nije toga ni svjestan. Razgovarajte o tome i pronađite kompromis. 

4. Stanite na loptu i brojite do 10. Ako ste ljubomoran tip i nađete se u situaciji kad bi ljubomora mogla izazvati bijes, duboko udahnite i brojite do deset. Koliko god vam se to činilo smiješnim, taj oblik meditacije smanjuje tjeskobu i može vas jako brzo potpuno primiriti. 

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo