Kako naše tijelo reagira kada naletimo na Onog pravog?

12/01/2020

Kao i uvijek do sada, sve je skriveno u genetskom kodu...

Nedvojbeno se sjećate sudbonosnog dana kada ste upoznali ljubav svog života. A sjećate li se što vas je točno ostavilo bez daha? Sjaj u njegovim očima? Njegov uvrnuti smisao za humor? Ili ljubav prema jazzu? Unatoč svemu lijepome što vam se na prvi pogled svidjelo, u pitanju nije niti jedna od tih stvari. Dapače, jedna od najmanje poznatih tajni privlačnosti je da ćemo ju osjetiti prema nekome tko je dio našeg genetskog koda.

Studija objavljena u časopisu 'Nature' tvrdi kako svi ljudi imaju svoj jedinstveni kompleks gena tkivne popudarnosti (HLA kompleks ili sistem leukocitnih antigena) zahvaljujući kojemu se imunološki sustav diferencira između vlastitih stanica i onih neželjenih virusa i bakterija. A spomenuti sustav može imati i velik utjecaj kada je u pitanju osjećanje privlačnosti prema nekome. Znanstvenici su istraživali privlačnost kod 254 para, pokušavajući pronaći nekakav uzorak, a otkrili su da parovi koji imaju potpuno različite HLA komplekse osjećaju najsnažniju privlačnost jedno prema drugome te želju za stvaranjem potomstva. A to znači da vaši geni određuju koliko jako nekoga želite i da se suprotnosti doista privlače, samo ne one na koje smo mi mislili.

Isti razlog moguće je objašnjenje za to što vam vaš partner toliko privlačno miriši. Znanstvenici su primijetili da je oduševljenost partnerovim mirisom najprisutnija kod onih parova s potpuno oprečnim HLA kompleksima. Stoga idući put kada vam za oko zapne preslatki frajer, radije umjesto njegovog horoskopskog znaka istražite njegov HLA genetski kod!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj