Kako naš mozak doživljava romansu?

01/02/2017

Znanstvenici su zaključili da ljubav koju osjećamo pokreće određene dijelove našeg mozga

Taj specifični sjaj i iskrice u očima, zažareni obrazi i smiješak koji nikako ne možete skriti na usnama – sve su to znaci zaljubljenosti koje i obični prolaznici primjećuju na vašem licu.

Svi znamo kako je lijepo kada smo zaljubljeni, kako nas divne misli i poseban polet nose kroz svakodnevicu, a još kada nam je ljubav uzvraćena doista nema ljepšeg osjećaja. No, čak i kada nemamo partnera ili kada nam osjećaji nisu uzvraćeni jednakom mjerom, imati simpatiju ili tajnu ljubav može biti isto tako lijep doživljaj.

Znanstvenici su zaključili kako i naš mozak doživljava ‘pravu romansu’ jer ljubav koju osjećamo pokreće određene dijelove našeg mozga.

Što su otkrili psihološki testovi?

Grupa znanstvenika napravila je MRI skeniranje mozga, podvrgnuvši 17 osoba na razne psihološke testove kojima su dokazali da su zaista zaljubljeni. Ispitanici su gledali u sliku voljene osobe i objašnjavali što pri tome osjećaju. Za to su vrijeme znanstvenici primjetili kako se neka područja mozga ‘pale’, tj. postaju aktivna.

Većina područja u mozgu je povećala svoju aktivnost, dok su se četiri područja ‘uključila’. Osim toga, primjećeno je da samo gledanje u sliku osobe u koju smo zaljubljeni djeluje smirujuće.

Dr. Seat Prosterman, klinički seksolog, objašnjava ove rezultate činjenicom da postoji ‘složena zamršenost oko ljubavi, požude, seksa i intimnosti’.

‘Prava intimnost nije samo bliskost, već kako se osjećate iznutra. Vaš puls se ubrzava zbog misli koje imate, naročito ako imate ljubavne, tople misli i/ili seksualne misli o toj osobi’, objašnjava Prosterman.


Izvor: Elle.hr

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo