Je li vaša veza iz ljubavne prerasla u ovisničku?

23/04/2019

Ako vam išta od ovog zvuči poznato, možda vam je veza u opasnosti...

Prirodno je da svaku sekundu želite provesti sa svojim dečkom, ali to ne znači da to trebate i učiniti. Ovisnost je potpuno normalna – u malim količinama, ali ako ga imate potrebu stalno zvati ili slati mu poruke, mogli biste ga početi gušiti. Ako se ne možete niti malo odvojiti od njega, možda je vrijeme da malo popustite.

Neki ljudi vole vrstu bliskosti koja se stvara s ovisnošću; to je gotovo kao fantazija spajanja s drugom osobom i postajanja jedno. Očekuju da će se partner brinuti za njih kao kad su bili djeca. Žene se žele vratiti u djetinjstvo kad su bile male djevojčice. Ako njihov partner izrazi želju za malo privatnosti ili prostora, one to shvate kao osobnu uvredu. Ali ako želite da se prema vama odnose kao prema djeci, onda se i ponašate kao dijete. Vrijeme je da odrastete. Može se dogoditi da završite s muškarcem koji će uživati kontrolirati vas ili će imati ulogu oca u vašem životu. Na kraju ćete postati umorni od toga.

Ovisnost može biti neugodna jer se dovodi u vezu s moći. Ovisnost čini da se osjećamo nemoćnima u vezi. Ali ako je vaš partner obazriv (ili mazohistički tip), možda ćete vi njega kontrolirati svojom ovisnošću. On će skakati oko vas i truditi se da vas ni s čim ne uzruja. Promijenit će se samo da vam udovolji i zaštiti vas. Provesti život čekajući da tempirana bomba eksplodira je iscrpljujuće i mnogi dečki će otići prije nego što se to dogodi.

Sve bi veze trebale težiti dijeljenju, ali ako imate osjećaj da pretjerujete, pitanje je - zašto? Mislite li da vaša ovisnosti prelazi granice, zapitajte se:

  1. Osjećate li se tjeskobno kad on nije pokraj vas?

  2. Osjećate li se odbačeno ako on želi malo vremena za sebe?

  3. Osjećate li se manje povezanom s njim ako ne dijeli vaše poglede?

Vrijeme je da budete iskreni prema sebi. Želite li promijeniti vezu? 

Razmislite pažljivo o tome koje ćete ponašanje morati promijeniti. Ako želite imati više prostora, nemojte ga zvati 100 puta na dan. Ako želite da se prestane odnositi prema vama kao prema djetetu, preuzmite više odgovornosti. Da vaš dečko ne bi bio zbunjen vašom iznenadnom promjenom ponašanja, razgovarajte s njim o tome tako da on zna što se događa. Vjerojatno će i on trebati promijeniti svoje ponašanje. Svaka će promjena dovesti do pomaka u dinamici vaše veze pa oboje morate biti spremni na prevrat dok ne pronađete novu ravnotežu.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj