Javna prosidba? Ajde rađe nemoj!

24/12/2019

Voli li vas netko manje ako ljubav ne želi pokazivati pred drugima?

Nedavno je u našem susjedstvu na jednoj tvrđavi (neka ostane tajna) osvanulo ogromno platno s natpisom 'Volim te', svako malo neka je djevojka zaprošena pred punim koncertom omiljenog pjevača, a grafiti koji izjavljuju ljubav posvuda su oko nas. No što doista znače takvi pokazatelji ljubavi? Je li ljubav osobe koja emocije iskazuje na taj način vrijednija od ljubavi onih koji emocije pokazuju u četiri oka?

Koja je pozadina ovakvih ljubavnih "intervencija", ne može se točno reći jer postoje različita mišljenja. Jedni vjeruju kako ovakve junake odlikuje hrabrost, drugi kako je riječ o bezuvjetnoj ljubavi zbog koje bi se učinilo sve, treći vjeruju kako je riječ o najobičnijoj patetici.

Psiholozi vjeruju kako je istina negdje između i kako ovakve izjave ljubavi mogu biti simpatične, šarmantne i maštovite, te ponekad toliko slatke da nerijetko i sami poželimo biti na mjestu odabrane sretnice. I dok nema nužno ništa loše u samim takvim izljevima ljubavi, treba biti na oprezu jer uz hrabrost često dolazi i ludost, a i zato što spremnost na velike geste ne znači nužno i čiste namjere.

Zanimljivo je da će osoba koja nije toliko sigurna u svoje i partnerove osjećaje prije učiniti neku veliku gestu poput prosidbe pred tisućama ljudi, nego netko tko je u svoje i partnerove osjećaje siguran i ne treba odobravanje i dokazivanje i na takav način. I opet dolazimo do pitanja što je motiv takvog djelovanja!

Društvene su mreže također s godinama postale pogodan izlog koji je u svakodnevnom životu zamjenio televiziju, zidove s grafitima i prepune koncerte. Dovoljno je smisliti super romantičnu poruku i/ili posvetu da svi njegovi prijatelji znaju koliko ju voli i da njegova objava bude podijeljena stotine i tisuće puta, na sveopće oduševljenje romantičara diljem svijeta. No jedna je studija iz Toronta pokazala kako izljevi ljubavi na društvenim mrežama nisu ništa drugo no pokušaj nadoknade nedostataka u vezi. Iliti, drugim riječima, parovi koji pucaju od ljubavi i sreće na Facebooku, zapravo i nisu baš toliko sretni u stvarnom životu.

Iako ne treba nužno osuđivati svaki javni dokaz ljubavi, važno je ne zaboraviti da takvi dokazi ne vrijede više od onih koji ostaju sakriveni u intimi doma. Možda vas je oduševilo kada je vaša prijateljica dobila buket od sto ruža i vi ste odmah poželjeli isto, no nemojte misliti da neke lijepe riječi vašeg partnera vrijede manje. Mnoge velike ljubavne geste koštaju i pogrešno je vjerovati kako su samo zbog toga vrijednije od onih koje ne koštaju ništa ili od osjećaja osobe koja nema novaca. Ljubav se dokazuje nekim drugim stvarima, a ne velikim gestama i ne dopustite ikome da vas uvjeri u suprotno. A ako vam se ipak dogodi nešto ovako infantilno, upitno i slatko, ipak si dopustite da budete zvijezda trenutka.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj