Erotske scene za pamćenje

07/03/2019

Svatko pamti svoj prvi seks! Ne, ne mislimo na događaj iz stvarnog života nego na kultnu erotsku ili seksi scenu iz filma ili TV serije koja vam se urezala u sjećanje. Zamolili smo poznate osobe i Cosmo suradnike da nam otkriju svoje favorite

Možda ste na nju naletjeli gledajući televiziju sa starcima. Ili još gore, kod bake i djeda dok ste bili na ljetnim praznicima. Djedu je bilo toliko neugodno da je kao oparen skočio iz fotelje i odjurio u toalet. Baka je otišla u kuhinju “po čašu vode”. Ostali ste sami: vi i erotska scena na TV-u, ona prva koja vam se urezala u sjećanje. Ona zbog koje vam je toga vrućeg kolovoza osamdeset/devedeset i neke kroz glavu prošlo pitanje koje si nikad niste željeli postaviti – seksaju li se i moji baka i djed?

Te je večeri možda na programu bila repriza nekoga jugoslavenskoga filmskog uratka, koji su svi odreda prštali erotikom. Antun Vrdoljak je 1982. snimio “Kiklopa”, a Eduard Galić 1985. “Horvatov izbor”, čije se erotske scene i danas pamte i prepričavaju. Kakvih crnih “Pedeset nijansi sive”, pa to je neuvjerljiva kamilica, a Dakota uzbudljiva kao betonski blok u odnosu na talentiranu i putenu Miru Furlan, koja je osamdesetih bila “wet dream” svih pubertetlija od Vardara pa do Triglava. Onda je izbio rat pa su jugoslavenski filmovi otišli na “led”, a Mirinu ulogu femme fatale devedesetih preuzela je Sharon Stone, čiji su filmovi “Sliver” i “Sirove strasti” bili najposuđivaniji naslovi u videotekama. Kakva sreća i radost za sve kojima je bilo neugodno približiti se polici s pornićima. Ekipa profinjenijeg erotskog nepca tih se godina palila na “Požudu” Louisa Mallea i “Drakulu” Francisa Forda Coppole, a prahipsteri preferirali su klasike poput “Posljednjeg tanga u Parizu”. Jedno je sigurno, svatko ima onu jednu erotsku scenu ili film koji nikad neće zaboraviti. Evo koje su se urezale u sjećanje našim sugovornicima.

NATAŠA JANJIĆ, glumica: “Otac na službenom putu” i “Monsters Ball”  Prva erotska scena u životu koja mi je ostala upečatljiva je ona iz filma “Otac na službenom putu” između Mikija Manojlovića i Mire Furlan. Sjećam se nekog lascivnog diranja stopalima u vlaku te mi je kao djetetu stvorila nelagodu kao da gledam nešto zabranjeno i dugo sam je nosila u glavi. Nijedne druge tako snažne i seksi scene ne sjećam se iz tog dječjeg razdoblja. Danas, nakon stotina i stotina filmova, najbolja i najsnažnija scena seksa za mene je u filmu “Monster’s Ball” iz 2001. između Halle Berry i Billyja Boba Thorntona. Snažna, očajna, bolna scena seksa između nje i krvnika njezina muža mi je najtočnija i najistinitija scena golotinje i strasti na filmu. Halle je za tu ulogu zasluženo osvojila Oscara.

sdfsdds

AMAR BUKVIĆ, glumac: “Sirove strasti” Imao sam 12 godina kad sam gledao “Sirove strasti”, a to je razdoblje koje označava ulazak u pubertet pa su riječi suvišne! Iako plavuše nisu bile moj tip žena, mislim da sam zbog tog filma cijelu srednju školu bio zaljubljen u Sharon Stone.

SFWS

MARIJA TADIĆ, glumica: “Drakula” Prva scena koja mi se urezala u sjećanje bila je jedna koju nisam uspjela vidjeti. Starije sestrične povele su me u kino na “Kraljeve mamba” i u ključnoj erotskoj sceni pokrile mi oči rukama, što mi se urezalo u sjećanje. Pamtim i scenu iz filma “Drakula” Brama Stokera koji mi je vrlo erotičan, a antologijska rečenica koju Gary Oldman izgovara Winoni Ryder: “I’ve crossed the oceans of time to find you” omiljen mi je filmski citat svih vremena.

fssfsfs

GORAN ČIŽMEŠIJA, fotograf: “Horvatov izbor” i “Varljivo ljeto ‘68”  Sjećam se da mi je bilo neugodno kada bih kao mali u krugu obitelji gledao televiziju a naišle bi te “erotske” scene. U to doba je to bila neugoda, kasnije je u praksi to postala ugoda. :) Doduše, uvijek sam se pitao zašto svaki “domaći” film treba imati psovanje i scene seksa, ali to je valjda bilo normalno pa smo se s vremenom svi u kući tijekom tih scena pravili kao da se ništa ne događa. Uz one malo sirovije scene koje sam zapamtio, a nisu primjerene da ih javno opisujem, izdvojit ću dvije pristojnije. Kada Slavko Štimac u filmu “Varljivo ljeto ‘68” masira grudi prekrasnoj, naizgled sramežljivoj pekarici koja za to vrijeme mijesi tijesto uz simpatičnu glazbenu podlogu. To je nešto što u odrasloj dobi i sam volim prakticirati, možda baš zato što mi se urezalo u sjećanje. :) Pogotovo ako ljepša polovica mijesi domaći kruh. Sljedeća scena je iz filma “Horvatov izbor” kada se lijepa i koketna Mira Furlan senzualno kupa u premalenoj kadi i razgovara s Radom Šerbedžijom, a on za to vrijeme guta knedle i pije žesticu. Mira Furlan je glumica koja je stavom i glasom bila totalno seksi: veselio sam se kada bih vidio da ona glumi u filmu koji bi počinjao na crno-bijelom televizoru.

ANA HERCEG, glumica: “Posljednji tango u Parizu” Scene iz filma “Posljednji tango u Parizu” te njegova eksplicitnost urezali su mi se u sjećanje kao tinejdžerici. Kao i poigravanje glazbom, pariške lokacije, gola Maria Schneider i kultna scena s maslacem, zajedno s pričom koja se veže uz tu scenu da seks nije bio insceniran nego pravi.

rerer

PETAR ŠTEFANIĆ, tv novinar i voditelj: “Oči širom zatvorene” Na pamet mi pada maskirani bal iz filma “Oči širom zatvorene” Stanleyja Kubricka. Iako je to po općem mišljenju njegov najlošiji film, ima trenutaka majstorstva. Scena rituala u dvorcu i golih žena pod maskama je i erotična i uznemirujuća, miješa se s egzorcističkim elementima, a sve posebno diže nevjerojatna glazba Jocelyn Pook. Definitivno scena za pamćenje.

WRWRWR

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo