Aseksualci izlaze iz ormara

08/09/2016

Ima parova koji se nikad ne seksaju ali su veoma sretni u svojoj vezi. Još donedavno su se sramili priznati kako nisu zainteresirani za seks jer se aseksualnost smatrala psihičkim poremećajem, no nova istraživanja potvrdila su da je to naprosto - njihova seksualna orijentacija!

Aseksualnost, koja je često definirana kao nedostatak seksualne privlačnosti, u najvećem je dijelu kako u popularnoj kulturi, tako i u medijima i u znanstvenim istraživanjima bila ignorirana kroz posljednjih 10 godina. Većina stručnih mišljenja bila je stigmatizirajućeg predznaka, no danas su napokon dostupni rezultati istraživanja koje je trajalo punih 10 godina. Voditelji istraživanja Lori Bratto i Morag Yule kritički su se osvrnuli na spomenuti problem te svoje zaključke iznijeli u članku koji će uskoro biti objavljen u časopisu Archives of Sexual Behavior. Njihov je zaključak da seksualnost nije psihijatrijsko stanje niti simptom psihijatrijskog stanja, niti poremećaj seksualne privlačnosti, već aseksualnost zadovoljava sve kriterije da se klasificira kao jasna seksualna orijentacija.

Tko je sve aseksualan?

Zajednička karakteristika koja je srodna svim aseksualnim osobama je nedostatak seksualne privlačnosti prema bilo kome, no aseksualne se osobe među sobom u velikoj mjeri razlikuju. Romantična je privlačnost na primjer potpuno drugačija od seksualne privlačnosti, a aseksualne osobe u različitoj mjeri imaju osjećaje romantične privlačnosti. Postoje aseksualne osobe koje ulaze u seksualne odnose, najvjerojatnije zato što imaju partnere koji to od njih očekuju. Aseksualne osobe međusobno se razlikuju i po pitanju toga koliko često imaju potrebu za samozadovoljavanjem te po pitanju toga o čemu najčešće maštaju. Tako recimo postoje demi-seksualci koji se identificiraju kao asekualne osobe sve dok ne ostvare snažnu emocionalnu povezanost s jednom osobom, te gray-seksualci koji se uklapaju u neki dio spektra između aseksualnosti i seksualnosti.

Koliko je aseksualnost česta?

Otprilike 3,3% Finkinja izjavilo je kako nikada nisu osjetile fizičku privlačnost prema nekome, a istu je stvar priznalo 2% srednjoškolskih učenika s Novog Zelanda. Oko 1% odraslih iz Velike Britanije također se izjasnilo kao aseksualno.

Aseksualnost nije psihički poremećaj!

Prema nekim studijama, aseksualne osobe pokazuju više razine rastrešenosti i ostalih simptoma poput nervoze, no najnovija su istraživanja pokazala kako su takvi 'osjećaji' zapravo posljedica predrasuda i diskriminacije usmjerene protiv aseksualnih osoba, a nikako pokazatelj bilo kakvog psihološkog poremećaja.
Photo credit: Profimedia 

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo