Koristite kondom pa mislite da ste sigurni? Ne baš! Slijedi pet opasnih situacija

16/06/2016

Ljeti smo najopušteniji i seksualno najaktivniji, no nemojte se previše opustiti. Znate li da spolno prenosivu bolest možete pokupiti i oralnim seksom ili ako vam dečko ejakulira na lice?

Najčešće je lako definirati odgovoran i zaštićen seks. On podrazumijeva korištenje zaštite, neke metode kontracepcije i razgovore o spolnoj prošlosti, no postoje i slučajevi u kojima mislite da ste sigurni i zaštićeni, a niste. A ovo su najčešći!

1. Spolno prenosivu bolest možete dobiti oralnim seksom. Virusi poput HPV-a i herpesa također mogu živjeti i u vašim ustima te se na taj način lako mogu prenijeti na genitalne dijelove, budući da je tkivo vagine jako slično tkivu usta. Dakle, kondom je obavezan!

2. Spolno prenosivu bolest možete dobiti i ako on ejakulira po vašem licu i dio ejakulata završi u vašem oku. Na ovaj se način možete zaraziti HIV-om, sifilisom, te hepatitisima B i C. Znamo da zvuči užasavajuće, no samo vas podsjećamo koliko je važno znati koje sve potencijalne opasnosti postoje i zašto je važno znati da je 'čist'.

3. Čak i ako on koristi kondom, možete dobiti HPV virus ako postoje oštećenja i na vašoj i njegovoj koži i ona dođu u doticaj. Bilo kakav kontakt kože i kože može dovesti do prijenosa virusa poput HPV-a kroz sitna oštećenja na koži (poput sitnih oštećenja zadobivenih brijanjem) i vama i njemu.

4. Možete ostati trudni dok vam traje menstruacija. Teško je znati kada točno ovulirate i najčešće se ovulacija ne događa u vrijeme menstruacije, no važno je znati da 1% šanse ipak postoji i da je važno uvijek koristiti zaštitu ako niste spremni postati mama.

5. Ne postoji garancija da uz korištenje kontracepcije nećete ostati trudni. Možete zatrudnjeti čak i ako odgovorno koristite kontracepcijske pilule. Šanse za začeće manje su od 1% ako koristite intrauterini uložak ili spiralu, kontracepcijski flaster, kontracepcijske pilule, a one su 2-3% ako koristite dijafragmu ili kondome. Znamo da su šanse relativno malene, ali one svejedno postoje i zato uvijek morate biti na oprezu!Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj