Zubna pasta na prištićima: djeluje li?

15/01/2020

Pročitajte ovo prije nego je nanesete na prištić!

Postoji nekoliko stvari koje nas, stručnjake za ljepotu u Cosmo-redakciji, totalno izluđuje. Prvo je kada čujemo da netko ode spavati bez da skine make-up s lica, a drugo je kada čujemo teoriju da pasta za zube djeluje protiv prištića. Na našu nesreću, takve stvari čujemo barem jednom mjesečno.

Stoga, sada i ovdje, uz pomoć dermatologa, odlučili smo se uhvatiti u koštac s tim besmislenim, i zapravo štetnim zabludama o njezi kože, tako da svi možemo prijeći preko toga i dati koži ono što ona zaslužuje, a ne pastu za zube! Ovo je, dakle, sve što ste ikada htjeli znati o mitu paste za zube koja je (tobože) dobra za prištiće i akne. (Nije.)

Može li se pasta za zube riješiti prištić?

Evo kako ide legenda: dobijete prištić, premažete ga paskom za zube prije spavanja, a onda se probudite s čistom kožom. Vau, čarobno! Nevjerojatno! Ali nažalost, nije stvarno. "Paste za zube obično sadrže sastojke kao što je alkohol kojio isušuje kožu. Vjerojatno je tako ljudima pala na pamet ta ideja da ih stave na prištiće", kaže nam dermatologinja dr. Mona Gohara sa sveučilišta Yale. Ali ako znate čak i jednu stvar o vašem licu / koži / vašim organima općenito, već biste trebali znati da naš organizam NE voli alkohol. Što nas dovodi do ...


Zašto je stavljanje paste za zube na prištiće tako loše?

"Pasta za zube može biti izrazito nadražujuća", kaže dr. Gohara. "Većina formula prepuna je sastojaka kao što su alkohola, mentol, soda bikarbona i hidrogen peroksida - sve sastojci koji možda mogu isušiti prištić, ali isto tako i mogu iritirati vašu kožnu barijeru do ekstremnih mjera.” A kada je kožna barijera oštećena, “ona počne ‘raditi prekovremeno’ i nadoknađivati proizvodnju sebuma u tolikoj mjeri da dolazi do viška, koji pak dovodi do začepljenih pora, erupcija, mitisera i masne kože.” Zabavno, jel’da?

Dakle, čak i ako samo stavite malo paste za zube na svoj prištić, ta se gnojna mrlja može proširiti uokolo, brzo iritirajući ostatak kože i potencijalno uzrokujući još više akni. Uz to, "isušivanje" vašeg prištića samo isušuje gornji sloj kože bez ubijanja bakterija iznutra. Sve u svemu, prilično loše rješenje.

toothpaste-0483988006

Pa kako onda učiniti da prištić nestane?

Ako se bavite s cističnim aknama (upala, oteklina, potkožni prištići), nažalost, ne možete za njih učiniti mnogo lokalno. Krema hidrokortizonske kreme može vam pomoći kod upale, ali samo se lijekom kortizona može ih riješiti preko noći, dok ih lijekovi na recept mogu s vremenom potpuno zacijeliti (ako je toliko ozbiljno, posjetite dermatologa).Inače, tretirajte svoje prištiće nanošenjem tankoj sloja preparata za prištiće nakon nanošenja kreme. Za klasične bijele prištiće, koristite formulu koja sadrži benzojev peroksid (koji ubija bakterije koje uzrokuju akne), a za male začepljene pore i upaljene izbočine pokušajte sa salicilnom kiselinom koja rastvara sebum i mrtve stanice kože. Koristite samo jednom dnevno, uvečer prije spavanja, i pričekajte da vaše tijelo učini svoje.

Jer, svi ozbiljni tretmani za prištiće dokazali su svoju učinkovitost znanstveno, u suradnji sa dermatolozima i u suyradnji s našim problematičnim kožama. Jeste li ikada čuli da je netko znanstveno dokazao učinkovitost paste za zube?

Naravno da ne. Ako ne vjerujete nama i našim dermatolozima, pitajte bilokojeg dermatologa.

CHLOE METZGER

Novo

Komentiraj