Zašto je koža zimi žedna?

24/01/2013

Ako ste se ikada pitali zašto s prvim snijegom dolazi i suha koža, tu su odgovori

d
  1. Zimi s niskim temperaturama pada i vlažnost zraka, što se odražava i na našu kožu. Osjećamo kako koža i usne gube mekoću i gipkost.

  2. Hladnoća smanjuje cirkulaciju u koži, što dodatno pogoduje razvoju virusa i bakterija koji narušavaju optimalnu vlažnost kože.

  3. U jesen i zimu hladan zrak, vjetar, suhi zrak iz centralnoga grijanja i vunena odjeća izvlače lipide i vlagu iz kože. Koža je posebno osjetljiva na hladnoću, vjetar i suhi zrak iz grijanja,

  4. Puno je pokazatelja da dijeta i stres mogu pogoršati suhoću kože. Nepravilna prehrana može uvelike pridonijeti suhoći. Kako starimo, koža postaje suša jer što smo stariji naš metabolizam je manje učinkovit. Izlučivanje sebuma se smanjuje, stanice proizvode manje rožnatih lipida i pogoršava se sposobnost kože da zadržava vlagu.Što napraviti? Idealan sadržaj vlage u koži bio bi između 15 i 20 posto, a ako sadržaj vlage u koži padne ispod te razine, stručnjaci je kategoriziraju kao suhu. Izrazito suha koža treba više od hidratacije, često joj nedostaje lipida i tvari koji vežu vlagu za kožu. Puno je pokazatelja da dijeta i stres mogu pogoršati suhoću kože. A kako starimo, koža postaje suša jer što smo stariji, naš metabolizam je manje učinkovit. Izlučivanje sebuma se smanjuje, stanice proizvode manje rožnatih lipida i pogoršava se sposobnost kože da zadržava vlagu. Pažljivim odabirom njegujućih i hidratantnih sastojaka, možemo zaštititi njezinu mekoću i zdrav izgled, a zimske radosti obogatiti mirisnim tretmanima koji će "ugrijati" sva osjetila.

Jedan od najučinkovitijih boraca protiv suhe kože je dekspantenol, poznat i kao provitamin B5, igra ključnu ulogu u nastajanju novih stanica kože i u svemu drugom što metabolizam kože podrazumijeva. Njegova podnošljivost za kožu je dobra i može se naći u mnogim proizvodima za osjetljivu kožu i kožu beba. Kada se nanese na kožu, dekspantenol pospješuje prirodni proces proizvodnje stanica u koži, što stimulira regeneraciju. U visokim koncentracijama (do pet posto) ima i iscjeljujuća te protuuplana svojstva. Brzo ublažava crvenilo kože i iritacije prouzročene vremenskim uvjetima. Obnavlja glatkoću kože i smanjuje zategnutost na ispucaloj i suhoj koži.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj