Upoznajte Chanel Misju

12/03/2015

Misia je bila najveća prijateljica Chanel. Bila je to gotovo ljubav na prvi pogled. S nepogrešivim instinktom, u onoj stidljivoj mladoj crnki otkrila je ženu koja će revolucionirati ženski stil, baš kao što je prepoznala genij najvećih slikara, pjesnika i pisaca svoga vremena, prije bilo koga drugog.

Dvije žene uskoro su postale nerazdvojne. Misia je Chanel predstavila svojim prijateljima i upoznala je s uskim krugom ljudi oko sebe koji je okupljao svu umjetničku i književnu avangardu. Pomogla je Gabrielle Chanel da postane ono što je i trebala biti: jedna od ključnih figura modernosti.

Kasnih 1900-ih, Misia je postala nevidljivi lik iza kreacija poznatih Ruskih baleta. Dala je značajnu financijsku potporu Sergeu Djagiljevu, njihovom osnivaču, i upoznala ga je s mnogim ljudima. S druge strane, Gabrielle Chanel je postala diskretna zaštitnica tih neusporedivih događanja. Od prvih nastupa u Palais Garnier, njihove su predstave imale učinak umjetničke revolucije. U zadivljujućoj scenografiji Picassa, Delaunaya ili Braquea, plesači su slavili skladbe Stravinskog ili Prokofjeva, prateći korake nevjerojatnog koreografa Nižinskog. Ovaj skup talenata ispunjavao je Pariz divljenjem i nadahnjivao pisce i slikare svoga vremena. Na toj je pozornici, na ovom mjestu i u tim ložama Olivier Polge pronašao osnovu ovog mirisa. Ponovo oživljavajući te zaustavljene trenutke. Ustreptalo srce plesača i njihove publike.

2
Zamislite uzbudljivu atmosferu u Operi Garnier u godinama kada su Ballets Russes zauzimali njenu pozornicu. Kliket bisernih ogrlica i ukrasi od perja u kosi stapaju se s mirisom crveno obojenih usana. Glazbenici ugađaju svoje instrumente, a plesači – našminkani od glave do pete – zagrijavaju se iza crvene zavjese od baršuna.

Kada bi te legendarne večeri trebalo koncentrirati u jednom mirisu, ljubičica bi se isticala iznad sviju. Ovaj krhki cvijet sa svojim puderastim naglascima ne želi odati svoje tajne u ekstrakciji, ali podsjeća na pudere iz nedavne prošlost i makeup svih razdoblja. Da bi se osjetila u mirisu, ljubičica mora ponuditi svoju najdragocjeniju odliku. Dakako, neke sintetičke materije mogu oponašati njenu prisutnost. Ali ljubičica traži izniman okvir kako bi se otkrila u punoj mjeri. Zato ju je Olivier Polge postavio u ružu iz Grassea, ružu čija je žetva u svibnju rezervirana samo za nekoliko legendarnih CHANEL mirisa. Zatim je dodao raskošnu i omamljujuću tursku ružu. Kao i peruniku, daleku rođaku ljubičice koja teži luksuzu. Poput raskošnog osjećaja krzna i baršuna, Misia se zadržava na koži s punoćom tonka mahune i laoskog benzoina. U jednom dahu, vječna ženstvenost, njezina zavodnička lukavstva i sva čar tih davno prohujalih baleta vrti se u zraku iz pregiba vrata. I Misia se ponovo pojavljuje, makar samo na trenutak.Photo credit: press

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj