Seksom protiv bora

04/02/2019

Imamo znanstveno dokazani razlog da se češće seksate

Osim već poznatih pozitivnih učinaka koje seks ima na vaš život kao niži krvni tlak, niža razina stresa, imunitet, kvalitetniji san, znanstvenici su otkrili još jednu prednost redovitog seksa.

Naime, proveli su istraživanje na kalifornijskom sveučilištu u san Franciscu u koje su uključili 129 majki u vezama. Žene su imali zadatak redovito bilježiti stupanj svog zadovoljstva u vezi te koliko se često seksaju, a znanstvenici su pratili indikatore starenja u njihovim stanicama. Kada su usporedili svoje rezultate s njihovim bilješkama, znanstvenici su došli do zanimljivog zaključka. Majke koje su se seksale barem jedno tjedno imale su znatno duže telomere od žena koje se nisu seksale.

Telomeri su krajevi linearnih kromosoma eukariota, a njihova je zadaća zaštita DNK koda, odnosno očuvanje integriteta kromosoma. Dakle, telomeri su nešto poput jednokratnih štitnika na krajevima kromosoma, koji se svakom diobom skraćuju.
Iako je normalno da se s vremenom telomeri skraćuju i to je prirodna pojava, ovo je istraživanje pokazalo kako redoviti seks revitalizira i produžuje telomere pa zato ljudi koji se češće seksaju izgledaju mlađe. Tome samo pridonosi i činjenica da veze u kojima se parovi redovito seksaju (jednom tjedno je dovoljno!) imaju veći stupanj zadovoljstva od onih koji se ne seksaju. A veći stupanj zadovoljstva znači manje stresa, što znači još manje bora!

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo