Povijest ruža

02/03/2011

Crveni, ružičasti, bordo… ruževi dolaze u svim bojama, a zahvaljujući zanimljivim marketinškim idejama, i u svim oblicima, ali jeste li se ikada zapitali kada su se djevojke prvi put njime uljepšavale? Povijest ruža počinje prije više od 5000 godina kada su žene usitnjavale dragocjeno kamenje koje su nanosile na usnice kako bi se svjetlucale

d

Drevni svijet

U starom Egiptu žene su posebnim tehnikama boju za usnice dobivale iz joda i broma, ali to je nakon uzastopnog nanošenja dovodilo do bolesti pa od tuda svoje korijene vuče termin „poljubac smrti". Navodno je Kleopatra svoje usnice koje su osvojile neke od najvažnijih vojskovođa u povijesti ukrašavala 'ružem' koji se sastojao od smrvljenih kukaca i mravljih jajašaca koji je davao crvenu boju. Osim insekata u smjesu su se za sjaj dodavale i riblje ljuske.

16. stoljeće

Tijekom ovog stoljeća ruž je u Velikoj Britaniji popularizirala kraljica Elizabeta koja je njime naglašavala svoju blijedu put. Ipak, to nije dugo trajalo jer je 1653. godine svećenik Thomas Hell osnovao pokret koji je šminkanje nazivao „vražjim djelom".

20. stoljeće

Iako je u 18. stoljeću bilo popularno ne nositi šminku, blijeda put bila je oznaka dama, a osunčanost karakteristična za žene koje su radile u polju, početkom 20. stoljeća stvari se mijenjaju te 30-ih šminkanje prolazi pravu malu revoluciju. Hazel Bishop našla je pravu formulu za postojanost ruža te su se u proizvodnji počeli koristiti razni voskovi, pigmenti i ulja. Slična formula održala se do danas, a ono čime se vi djevojke mažete najčešće sadrži vitamin E, hidratantna sredstva, kakao maslac, kremu za sunčanje i kolagen.

 

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo