OK, znamo da su jabuke zdrave. Ali zbog čega točno?

06/12/2017

Evo zbog čega biste, čak i do ovo čitate, trebali zagristi u jabuku.

Jabuka - djeluje tako obično, a zapravo se radi o voćki kojaje prepuna vitamina i vlakana - više nego ijedna druga. Bilo da se radi o sorti Golden, Granny Smith ili Idared (bez brige, ima još puno-puno sorti), jabuka je sjajan izvor zdravlja. Zbog čega točno?

JER JE ZDRAVA
Jedna jabuka organizmu donosi 5 grama vlakana. A to znači da je sjajna za našu probavu, jer olakšava njezin proces. Osim toga, jedna američka studija dokazuje da redovito konzumiranje jabuka smanjuje rizik od dijabetesa, i kardiovaskularne bolesti.

Naposlijetku, jabuka je bogata vitaminima. Određene sorte imaju više vitamina od drugih, kao naprimjer sorta Reinette (iz koje je nastao Zlatni delišes) i stara sorta Boskoop.

JABUKA-0356451689

JER VOLI NAŠU VITKU LINIJU
Slušamo isto već godinama: 5 komada voća i povrća dnevno. To je optimum za opće zdravlje koju savjetuju nutricionisti. A ako želite smršaviti na zdrav način, pojačajte dozu jabuka, jer one imaju jako malo kalorija, i jako puno antioksidanasa. Osim toga, one bi zapravo trebale biti u onoj reklami “kad si gladan - nisi svoj”, jer one djeluju kao instant-rješenje kada ste gladni. Sastavljene su od 85% vode, i rješenje su ako imate česte napade grickanja. Stoga, umjesto čipsa, kekasa, i ostalih bespotrebnih “delicija” koje samo debljaju jer su prepune šećera, uzmite jabuku.

JER JE JABUKA ANTI-AGE
Znanstvenici su došli do te sponzaje kada su radili testiranja o konzerviranju jabuka. Bogata šećerom, i vitaminima B, E i C, mnoge su kozmetičke linije počele svoje kreme formulirati sa ekstraktom jabuke. A da, skoro smo zaboravili, ona je i antioksidans (ponajviše u košticama) - što znači zapravo anti-age.

NA KRAJU, KAKO JE JESTI?
Ako želite iskoristiti “maksimum iz svoje jabuke”, konzumirajte je zajedno s kožom (ako je bio, tj. ako nije prskana uobičajenim potencijalno štetnim pesticidima). Jer, jabukina koža je od 2-6 puta bogatija antioksidansima, i sposobnija boriti se protiv kolesterola, nego njezino meso. Ako vam se ne da “jabukogrickati”, napravite si sok!

tetajabuka-0356830051

U svakom slučaju, ne zaboravite jabuku oprati prije konzumacije kako biste uklonili pesticide i prljavštinu.

P.S. Kako vam se sviđa naš glagol koji smo upravo izmislili: “jabukogrickati”? Hoće li se primiti - što mislite? LOL:)

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo