Kako & zašto nastaju prištići?

14/03/2019

Otkrivamo biologiju koja se krije iza njih.

Te male izrasline na licu koje su nam u stanju uništiti subotu navečer ne dolazer niotkuda. Pitali smo Cosmo dermatologe da nam objasne u čemu je stvar, zbog čega nastaju i što ih uzrokuje, i ovo su 4 najvažnije stvari koje smo saznali.

1. Prokleti sebum

Tijekom puberteta, povećana sekrecija muških spolnih hormona (androgena) stimulira pojačan rad žlijezda koje luče sebum. Puno njega. A to začepljuje pore, i dovodi do prištavila.

2. Muškarci su krivi

Pod utjecajem muških hormona, dolazi do pojačanog stvaranja korneocita (rožnatih stanica) na otvorima žlijezda koje luče sebum. Takozvani "čep" sastavljen od korneocita formira se na izlaznom otvoru žlijezde (mikrokomedon), koji spriječava protok sebuma i dovodi do formiranja otvorenog ili zatvorenog komedona (bijelog ili crnog mitesera). Zvuči grozno, jel'da?

3. Bakterije su problem

Prekinuto lučenje žlijezda je, nažalost, idealna podloga za nastajanje bakterija, osobito određenih mikroba kože koji se mogu pronaći na otvorima žlijezda koje luče sebum: Propionibacterium acnes. Ovi mikrobi su sastavni dio prirodne bakterijske flore i uglavnom su bezopasni. No, ovo je iznimno pogodna podloga za bakterije. Kako bi se mogle hraniti sebumom, one proizvode enzim koji razgrađuje izlučevine žlijezda. U tom procesu, proizvodi se povećani broj masnih kiselina koje onda uzrokuju upalne procese.

4. Upale

Tvari koje je proizveo metabolizam bakterija uzrokuju reakciju u obliku upale na tkivu koje ih okružuje, što onda uzrokuje crvenilo na koži. Komedon se može transformirati u papulu, pustulu ili čvor, što su zapravo stručni nazivi za različite vrste prištića i akni. Ovisno o manifestaciji individualnih simptoma, i ovisno o tome kakve ste sreće, postoje različite razine ozbiljnosti problema: od nečiste kože sve do kože prekrivene prištićima.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo