Kako miksati parfeme?

26/02/2020

Imamo pravila igre...

GDJE I KAKO POČETI?

Layering (ili američki naziv za slojevito kombiniranje parfema) najbolje je početi tako da na kožu nanesemo dva parfema, jedan na drugi. “Najbolji način za to je da počnete omiljenim parfemom koji već koristite. Provjerite koje su njegove ključne note te, ako želite miksati ziheraški, prvo isprobajte smiksati dva parfema iz iste obitelji. Tako neki cvjetni parfem možete miksati s drugim cvjetnim, ali drugačijim”, objašnjava nam Thierry Wasser, kreator parfema za Guerlain.

HOĆE LI MIKS SVAKI PUT BITI USPJEŠAN?

Naravno da neće. U početku se pripremite na puno neuspješnih pokušaja. “Važno je napomenuti da kombinacije dvaju parfema koji su kompleksne strukture mogu biti riskantne”, kaže Anton Denver iz Jo Malone London, brenda koji potiče umjetnost layeringa. “Kada miješamo dva kompleksna mirisa, može se dogoditi da jedan drugog ‘pojedu’, a rezultat može biti plitak i slabašan miris jer su note previše slične“, upozorava Denver.

KOJI SE PARFEMI DOBRO MIKSAJU?

“Pravila nema, barem kada govorimo o mirisima Jo Malone London”, tvrdi Anton Denver. “Naime, naši parfemi imaju vrlo malo sastojaka koji se nikada ne tuku i uvijek su najviše kvalitete”, dodaje. Ipak, za početak se možete poigrati kontrastima kako biste dobili uzbudljivi efekt: cvjetne, voćne parfeme pokušajte kombinirati s grubim muževnim, a svježe s mošusnim. Zašto ne?

POSTOJI LI REDOSLIJED?

Da. Prvo idu teški, a potom lagani parfemi. ”U layeringu mirisa logično je prvo nanijeti intenzivniji, teži miris, a zatim onaj lakši, manje intenzivan“, savjetuje Denver. U protivnom, ako teži miris nanesemo na kraju, moglo bi se dogoditi da njegove note nadjačaju slabije. To smo i potvrdili kada smo u redakciji eksperimentirali s layeringom.

KOLIKO MIRISA NANIJETI?

“Pravila ne postoje, pogotovo ako ste napredni korisnik parfema, ali bilo bi najbolje ne miješati više od tri parfema jer inače postoji opasnost da se stvari zakompliciraju i nastane olfaktivni kaos”, kaže Denver koji obožava miksati parfeme. Njegov najdraži miks? Jo Malone London Myrrh & Tonka u kombinaciji s Black Cedarwood & Juniper.


PARFUMIX 1

Hermèsov Twilly (50 ml EdP 715 kn, douglas.hr) neočekivan je miks đumbira i raskošne tuberoze koji sjajno dopunjuje voćne ili zelene parfeme kojima nedostaje volumena.

PARFUMIX 5

Maison Francis Kurkdjian Absolue Pour Le Matin (70 ml EdP 1120 kn, martimex.hr) svojim će agrumskim notama limuna i bergamota osvježiti svaki parfem.

PARFUMIX 2

Jo Malone Wood Sage & Sea Salt (50 ml 655 kn, douglas.hr), londonskog brenda koji je poznat kao inicijator layeringa, zbog svojih aromatičnih drvenastih nota idealan je za “razbijanje slatkoće”.

gabrielle-chanel-essence-eau-de-parfum-spray-3-4fl-oz--packshot-default-120630-8819556384798

Chanel Gabrielle Essence (50 ml EdP 810 kn, chanel.com) s notama tuberoze, vanilije i sandalovine idealan je topli kompanjon parfemima koji mirišu “hladno”.

PARFUMIX 3

Guerlain Aqua Allegoria Flora Cherrysia (75 ml EdT 575 kn, mueller.hr) ženstvenim cvijetom trešnje svaki će parfem s previše testosterona dovesti u red.

Lauren Balsamo

Novo

Komentiraj