Kako djeluju kreme za zaštitu od sunca

10/07/2018

Jeste li znali da moderne zaštitne kreme djeluju na dva načina? Ovo dobro proučite...

Jedne zaštitu proizvode uz pomoć kemijskih spojeva koji u dodiru s kožom reagiraju i tako neutraliziraju štetno ultravioletno djelovanje. Druga vrsta zaštite je ona mineralna koja se bazira na titan-dioksidu i cink-oksidu. Ona ne reagira s kožom već oko nje stvara fini nevidljivi omotač koji odbija štetno zračenje.

Dermatolozi su sve više naklonjeni ovom drugom tipu zaštite jer smatraju da sve što reagira s kožom može izazvati neželjene reakcije. Posljednjeg desetljeća, naime, sve su češće alergijske reakcije na sunce jer na kožu nanosimo, a u sebe unosimo, sve više fotosenzibilnih tvari. Osim pojedinih lijekova, sve je više umjetnih sastojaka u hrani osjetljivih na sunčevo djelovanje što mi možemo iskusiti kao neugodne osipe, mrlje i crvenilo na koži.

Dnevna krema za lice, iako može imati visoki zaštitni faktor nije dovoljna zaštita od sunca idete li na plažu. Naime, dnevne kreme nemaju jednaku funkciju kao kreme namijenjene za zaštitu od sunca. Iako mogu imati visoki zaštitni faktor, one su namijenjene samo slučajnom izlaganju sunčevim zrakama, a za sunčanje, odnosno namjerno izlaganje, uvijek koristite proizvode namijenjene toj svrsi.  

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo