Beauty intervju: Olivier Polge

28/10/2019

U povodu premijere novog parfema Gabrielle Essence, razgovarali smo s Olivierom Polgeom, francuskim nosom i kreatorom parfema za Chanel, a otkrio nam je sve tajne nove deklinacije parfema koji simbolizira buntovni duh slavne kreatorice po kojemu je dobio ime

Je li vam itko ikada rekao da nalikujete Jean-Paulu Belmondu? Prvo je što smo pitali Oliviera Polgea kada smo ga prvi put vidjeli na prezentaciji posljednjeg velikog Chanelova parfema, Gabrielle. “Da, puno mi ljudi kaže da sličim na njega”, zadovoljno se nasmijao slavni kreator parfema koji ekskluzivno za Cosmopolitan otkriva tajne svoje nove kreacije – Gabrielle Chanel Essence.

Cosmo: Za početak, odakle ideja za Gabrielle?

Olivier Polge: Moj prvi veliki parfem za Chanel, otkad sam 2015. preuzeo funkciju kreatora parfema, bio je Gabrielle, novi miris za žene, s obzirom na to da ova kuća izdaje novi parfem svakih 10 - 15 godina. I iako cvijeće, pogotovo tzv. bijelo cvijeće poput jasmina, igra važnu ulogu u povijesti Chanelovih parfema, dosad u našem repertoaru nije postojao neki doista cvjetni miris. To je bio relativno neistražen teritorij, s iznimkama kao što su Beige i Gardénia iz kolekcije Les Exclusifs, ili N°5 koji jest cvjetni, ali ujedno i distinktivno aldehidni miris vrlo specifične strukture. U prethodnim parfemima, posebice u onima koje je kreirao Ernest Beaux početkom stoljeća, akord bijelog cvijeća (jasmin, ylang-ylang, cvijet naranče) ponavljao se u parfemima poput refrena jer je Gabrielle Chanel voljela upravo te note koje su odražavale njezin karakter. Tako je nastala ideja o izraženo cvjetnom mirisu kojem druge komponente služe samo kao potporanj cvjetnim esencijama.

Gabrielle Chanel Essence.

Kako se ovaj novi buket bijelog cvijeća razlikuje od prvotne formule? Koja je razlika između Gabrielle i Gabrielle Essence?

Olivier Polge: U parfemu Gabrielle iskričavi cvijet naranče donio je svježinu, ylang-ylang blistavost i ženstvenost, jasmin intenzitet, a tuberoza kremasti efekt. Gabrielle Chanel Essence zadržao je istu kombinaciju, ali ovdje tuberoza iz Grassea dobiva glavnu ulogu, prisutnija je i potpomognuta kremastijim notama kako bi bila još privlačnija. Tuberoza stoga igra glavnu ulogu, a njezin snažni trag sada pjeva snažnijim intenzitetom.

Zbog čega je tuberoza s Chanelovih plantaža u Grasseu toliko posebna?

Olivier Polge: Grasse i Francuska rivijera geografski su iznimni jer kombiniraju umjerenu klimu sa savršenom mjerom sunčanih dana i vrlo plodne zemlje. Chanel je 2011., taman prije mog dolaska, uspio sačuvati posljednjeg uzgajivača tuberoze u Grasseu i od obitelji Mul kupio 2,5 hektara zemlje kako bi očuvao uzgoj tuberoze u Grasseu. U suradnji s obitelji Mul i posebnim načinom ekstrakcije razvili smo svoju idealnu esenciju tuberoze koja miriše kao da se nalazite u polju njezinih cvjetova, bez neželjenih animalnih, voskastih ili kožnatih nijansi koje inače ima. Beremo je rano ujutro, pa odiše blještavošću i sjajem. Gabrielle Chanel Essence bila je idealna prilika da joj damo glavnu ulogu.

Olivier Polge 3

Što nam još novo donosi Gabrielle Chanel Essence?

Olivier Polge: On zadržava blistavu fasetu originalne kompozicije, ali je čini intenzivnijom i kremastijom. Gornje note parfema dobile su nježniju notu citrusa kako bi napravile mjesta za slađe voćne note crvenog šumskog voća. Tuberoza sa svojim gustim baršunastim karakterom postaje važnija, a njezin je trag, kako sam već rekao, još intenzivniji uz izraženije note sandalovine, mošusa i vanilije. Donosi više senzualnosti, to je sigurno.

Kako odabrati između te dvije deklinacije Gabrielle Chanel?

Olivier Polge: Gabrielle Chanel Eau de Parfum prozračna je formula kao obasjana svjetlom, a Gabrielle Chanel Essence je opulentnija, kao da je uronjena u cvjetni nektar i okupana toplijom svjetlošću.

Chanel GABRIELLE ESSENCE

Kako biste opisali novi Gabrielle Chanel Essence u 5 riječi?

Olivier Polge: Cvjetni. Solarni. Čulan. Baršunast. Senzualan.

Kako zamišljate ženu koja ga nosi?

Olivier Polge: Iako u njemu ima nešto što se može protumačiti kao “pastelno” u izražaju, esencija bijelog cvijeta tuberoze nimalo ne gubi svoj snažni karakter. Rekao bih stoga da je Gabrielle Chanel Essence parfem za ženu punu samopouzdanja.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj