Alarmantno stanje za vašu kosu

19/09/2013

Ako volite ekstenzije, blajh, kovrčati, peglati i kemijski ravnati kosu ovo je članak baš za vas

Ako izbjeljujete kosu (blajh, da!)

Bojenje kose je štetno jer većina boja sadrži amonijak, koji je jako dehidrira, ali blajhanje – upotreba hidrogena za “skidanje” pigmenata i nanošenje boje nakon toga da biste postigli idealnu blond nijansu – dvostruko je veća šteta. 

SPAS JE U ...šamponima za plavuše (npr. Joico, ljubičasti šampon desno) u kombinaciji s uljnim regeneratorom jednom tjedno kosi ćete vratiti izgubljene lipide. Ako ste “blondoholičarka” (tako kolorist slavnih George Papanikolas za Joico zove one koji posvjetljuju kosu svakih 4-6 tjedana), probajte Balayage (npr. u salonu Ruža Institut Kérastase u Zagrebu), rukom nanošene pramenove koji počinju malo od korijena kose. Izrast je tako manje vidljiv (zbog neravnomjernog nanosa, za razliku od onog s folijama koji je pravilan), što i smanjuje broj odlazaka u frizerski salon.

Ako kovrčate ili peglate kosu

Uvijači i pegle zapravo su zastrašujući. “Njihove vrtoglave temperature mogu uništiti proteinsku strukturu”, kaže Thomas. Štoviše, od visokih temperatura imate efekt zakuhavanja.

SPAS JE U “Prije tretiranja kose, pobrinite se da je ona 100% suha, a ako je već morate peglati, onda to radite keramičkom pločama jer one ravnomjernije raspoređuju toplinu od metalnih”, kaže Sims. Što se tiče tehnike, ograničite vrijeme peglanja na 10 sekundi za svaki dio kose. “Započnite sa 100 stupnjeva (150, ako imate debele vlasi), a ako se ne izravna (ili nakovrča) za to vrijeme, povisite temperaturu za 20 stupnjeva dok ne profunkcionira”, kaže Atkin. “Bolje je da temperatura bude veća, ali u kraćem razdoblju nego da je obrnuto.”

Ako volite ekstenzije

"Težina ekstenzija doslovno vuče korijen kose, što može prouzročiti opadanje kose", upozorava dr. Fusco.

SPAS JE U “Preporučujem da ekstenzije shvatite kao nešto privremeno”, kaže McMillan. “Ako želite dodatni volumen za party ili vjenčanje, koristite clip-in ekstenzije!”

Ako volite (kemijski) ravnati kosu

“Kemijske supstancije koje ravnaju kosu trajno (na bazi alkalina) napuhuju kutikulu kose, a onda odvajaju i slabe disulfidne veze proteina u kosi”, kaže Mezei Jefferson, direktor edukacije za SoftSheen-Carson. Drugim riječima, ti tzv. relakseri stvaraju kanale, točnije rupe unutar kose, što je slabi i oštećuje.

SPAS JE U...nadomještanju izgubljenih proteina (tj. keratina). Najjednostavniji način: maska za trenutačnu dubinsku hidrataciju kose (npr. Keune Care Line Keratin Smoothing Treatment, 99 kn).

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj