11 trikova za dugu, dugu kosu

04/04/2016

Svi sanjamo o dugoj, prekrasnoj kosi s kojom ćemo se osjećati poput sirene. Ipak, osim što je dugotrajan, taj put zahtijeva i popriličnu količinu njege.

1. Zapamtite da kosa neće narasti preko noći.

Iako bi mi to jako voljeli. Ipak, put do određene dužine kose zna biti vrlo dugotrajan uzmemo li u obzir da kosa u mjesec dana naraste od pola do maksimalno jedan centimetar. Ukratko, ovo je posao za najstrpljivije!


2. Ironično, ali škare su vaš prijatelj.

Iako šišanje neće ubrzati rast kose, krajeve će održavati zdravima i spriječit će listanje ispucanih vrhova prema gore što znači da ćete, budete li se šišali dovoljno često, vjerojatno morati ošišati puno manje od onih koji se šišaju dvaput godišnje. Zbog toga vam predlažemo da vrhove šišate svaka dva do tri mjeseca.


3. Ne zaboravite koristiti regenerator tijekom svakog pranja.

Ukratko, ako je vaša kosa mokra, to znači da u nju morate staviti regenerator. Često farbanje, pramenovi, peglanje i kovrčanje, čak i onda kad to radite s puno pažnje, s vremenom ostavlja trag na vašim vrhovima, a kosa se s vremenom tanji i gubi na gustoći. Regenerator zamjenjuje lipide i proteine koji kosu održavaju zdravom. Naposljetku, duga kosa mora biti gusta i zdrava kako bi sjala svojim punim sjajem.


4. ...Ali ne koristite šampon svaki put kad se tuširate.

Šokantno je koliko žena tijekom tuširanja svakodnevno pere kosu, šamponira ju, a onda preskače regenerator. To je nešto najgore što svojoj kosi možete napraviti. Ako tijekom svakog tuširanja imate naviku prati kosu, pobrinite se da izbjegavate šampon onda kad on nije potreban. Gledajte na to ovako – svrha šampona je uklanjanje masti i prljavština, ali on uklanja i esencijalna ulja koja hrane vaše vrhove i čini vašu kosu sjajnom i zdravom. Dok šamponirate kosu, izbjegavajte pretjerano šamponiranje vrhova. Umjesto toga, koncentrirajte se na vlasište. Kod regeneratora učinite obrnuto, veću količinu nanesite na vrhove – manju na vlasište.


5. Jednom tjedno kosu njegujte maskom ili uljem.

Kosa koja dodiruje ramena stara je bar nekoliko godina što znači da joj je potrebna dodatna količina njege. Ako je vaša kosa zdrava i njegovana i ako se brinete da će ju maska dodatno zamastiti, nanesite masku na vlažnu kosu, ostavite 10 minuta, a onda isperite šamponom i regeneratorom kao što biste to učinili tijekom pranja. Ulja koja sadrže maske ulaze u vlasi i hrane ih i štite i nakon pranja.


6. Češljajte kosu kao da prolazite kroz zlatne niti.

Prečesto četkanje i češljanje može naštetiti vašoj kosi. Dok otpetljavate mokru kosu, radite to od vrhova prema vlasištu. Instinktivno kosu češljamo od gore prema dole, no to stvara dodatne čvorove koji rezultiraju gubitkom prevelike količine kose. Ona se tako s vremenom tanji i gubi na volumenu. Ako se vaša kosa jako petlja, kosu raščešljavajte posebnom četkom za raščešljavanje koja će vam dodatno olakšati posao i smanjiti štetu.


7. Riješite se pamučne jastučnice.

Želite li biti potpuno sigurni da će vaša kosa biti zdrava i njegovana, koristite satenske jastučnice jer one imaju mekaniju površinu i neće prouzrokovati oštećenje niti zapetljanje.


8. Nemojte umotavati kosu u veliki ručnik.

Umotavanje kose u mekani ručnik možda se ne čini kao loš potez, ali bi mogao biti jedan od najgorih. Naime, dok je u ručniku, vaša se kosa upetljava u sitne niti iz ručnika, a budući da većina žena ručnik omotava posebno čvrsto kako bi upio višak vode i kako ne bi padao s glave, sve one sitne i krhke niti kose povlače se i padaju. Ako ne možete bez ove navike, nabavite ručnik s mikrovlaknima posebno napravljen za kosu.


9. Vežite kosu na različite načine.

To je jednostavan potez koji može pomoći u održavanju integriteta niti kose, posebno ako imate naviku često vezati svoju kosu u rep.


10. Isperite hladnom vodom.

Ova će vam navika pomoći očuvati kosu i dopustiti joj zdrav rast bez dugotrajnih oštećenja. Hladna voda zaglađuje vanjski sloj kose što pomaže u sprječavanju oštećenja od topline ili gubitka vlažnosti. Ovo je potez za koji vam je potrebno samo nekoliko sekundi, a s vremenom možete napraviti ogromnu razliku.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj