Ovih 6 znakova govori vam da je vrijeme za promjenu posla

15/01/2019

Nije lako priznati kada smo u krivu pa iako se radilo i o sitnicama. Kako si onda tek priznati da smo na krivom poslu?

Poslovne se odluke ne bi trebale donositi naglo i trebali biste biti 100% sigurni u svoju odluku prije nego što se odlučite dati otkaz. Ipak, ako vam se ove stvari događaju, trebali biste ozbiljno razmisliti o tome.

1. Ne napuštate posao s osjećajem zadovoljstva

Na pravom će vas poslu iz dana u dan pratiti osjećaj da iskorištavate svoje potencijale do maksimuma. To znači da ćete možda raditi više, ali ćete dolaziti i odlaziti s posla s unutarnjim osjećajem zadovoljstva. Koliko god da radili, vaši će vam poslovni uspjesi na dnevnoj bazi ostavljati (ili davati)  dovoljno energije da motivirate i svoje bližnje u slobodno vrijeme.

2. Ne dobivate povratne informacije o svom napretku

Vaš bi šef trebao jasno izraziti svoja očekivanja od vas, uključujući i naputke kako se možete poboljšati. Vi biste zauzvrat trebali biti u stanju odraditi svoj posao bez da vam netko stalno govori što trebate raditi. Ako ta komunikacija ne funkcionira tako ili ne vidite da se vaše vrijednosti poklapaju s vrijednostima tvrtke za koju radite, vrijeme je da razmislite o odlasku.

3. Posao vam je nešto što morate raditi

Nemojte ovo krivo shvatiti, većina nas mora raditi kako bismo preživjeli, ali ako se svako jutro borite sami sa sobom da krenete na posao, nešto nije u redu. Ne biste se trebali osjećati "zarobljeno" na svom radnom mjestu, već bi vam uložen trud trebao predstavljati zadovoljstvo kada posao privedete kraju.

4. Okruženje vam je toksično

Nitko ne kaže da trebate imati prijatelje s posla, ali ako radite s ljudima koje doslovno ne možete smisliti, to nije dobro za vas, a ni za posao. Toksična atmosfera među kolegama lako se širi i rezultira time da svi postanu demotivirani, neprofesionalni i neproduktivni.

5. Strah od ponedjeljka uništava vam nedjelju

Ili cijeli vikend. Svima nam je poznat onaj neugodan osjećaj u nedjelju navečer, nakon što smo cijeli dan davali oduška lijenčini u sebi, kada se trebamo suočiti s činjenicom da je sutra ponedjeljak i jutarnji će nam alarm opet zazvoniti. Ne govorimo o tom, inače bismo svi mogli ovog trena dati otkaze. Kada vam neugodni osjećaji vezani za radno mjesto nikada ne prestaju i otpočetka vikenda strahujete od ponedjeljka, tada imate problem.

6. Neprestano prigovarate

Svi smo ponekad frustrirani zbog nečeg na radnom mjestu, ali ako vam frendice već počinju okretati očima kada spomenete posao, kolege, šefa ili svoju mizernu plaću, vrijeme je za promjenu.

profimedia-0324317593

Što napraviti ako ste se pronašle u ovom članku?

Ako vam je dosadno na poslu, postoje dvije mogućnosti, ili ne znate što radite ili ne uživate u tome što radite. Ako imate problema s učinkovitosti, ili se ne trudite dovoljno, ili vaš šef nema kvalitetnu komunikaciju s vama po pitanju vaših radnih zadataka. Najprije utvrdite je li razlog vašeg nezadovoljstva nešto što možete promijeniti bez promjene radnog mjesta.

Ako nakon temeljitog razmišljanja zaključite da ste ipak promašili karijeru, ne očajavajte, pokušajte pronaći neku koja bi vam odgovarala. Dobar je početak SWOT analiza u kojoj navodite svoje prednosti (Strengths), slabosti (Weaknesses), prilike (Opportunities) i prijetnje (Threats). To će vam pomoći da se realnije sagledate u profesionalnom kontekstu. Raspitajte se o mogućnostima prekvalifikacije ili dodatnim tečajima koje biste mogli pohađati. Osim toga, dobro je i postaviti si pitanje kakvu "kakicu" volite. Ne doslovno, ali koje su vam negativne stvari prihvatljive, a koje nisu. Ili, s čim biste se mogli pomiriti. 

Na kraju, ne zaboravite da statistike upućuju na to kako najviše plaće imaju upravo ljudi koji svakih nekoliko godina mijenjaju posao. Budite razboriti, ali nemojte biti kukavice, ponekad se rizik isplati.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo