Kako dogovoriti iznos plaće kada mrzite razgovor o novcu

16/01/2017

Nemojte se bojati ustati i otići...

Vjerojatno niste jedini kojima je s nadređenima neugodno započeti razgovor o novcu. Zapravo, čini se kako se općenito ustručavamo razgovarati o novcu, koja god tema bila, osim eventualno one koliko smo potrošili na koje cipele i ruž. No, svi bismo trebali imati dovoljno hrabrosti i samopouzdanja i postaviti to pitanje kada smatramo da smo nedovoljno plaćeni za posao koji obavljamo. Bilo da tragate za novim poslom ili želite poboljšati uvjete na postojećem, ovi će vam savjeti pomoći da pobijedite nelagodu i napetost.

1. Istražite koliko vrijedite. Odnosno, saznajte koliko je prosječna plaća za poziciju za koju se prijavljujete ili na kojoj već radite. Ovaj korak vam se možda može činiti zahtjevan ako tek ulazite na tržište rada, no svaki će vam prijatelj ili mentor rado pomoći savjetom i iskustvom. U svakom slučaju, ne može vam naškoditi da ispitate koliku bi plaću bilo normalno očekivati. Isto tako, istražite na koji iznos nipošto ne bi smjeli pristati. Možda vam neće moći reći točan iznos, no i okvirni iznos će vam puno pomoći.

2. Jednom kada utvrdite željeni iznos plaće, odmah zahtjevajte najveći moguć. Možda se vaš poslodavac neće slagati s iznosom koji vi smatrate primjerenim, ali barem ćete imati mjesta za pregovore i ustupke. Jer posljednje što želite je da vam poslodavac spušta cijenu ispod minimuma, a što bi se lako moglo dogoditi krenete li s premalim iznosom.

3. Razmislite o svom iskustvu. Posvetite vrijeme proučavanju svog životpisa. Koliko dugo radite? Koliko odgovornosti dolazi s poslom za koji se prijavljujete? Imate li dovoljno iskustva da ih uvjerite da mogu profitirati zapošljavanjem baš vas? Nadate li se promaknuću, razmislite jeste li zadovoljili dosadašnja očekivanja i doista zaslužili napredovanje.

4. Budite odlučni. Kažite im koliko ste uzbuđeni zbog potencijalnog posla i kako ste sigurni kako biste pomogli razvoju poslovanja. Kažite im da cijenite njihovu ponudu, no da smatrate kako ipak vrijedite više te ih pitajte jesu li voljni razmotriti iznos kojem se nadate.

5. Nemojte se bojati ustati i otići. Smatrate li da prihvaćanje njihovih uvjeta bilo potcjenjivanje, slobodno se ustanite i kažite kako takvu ponudu ne prihvaćate. Ne čini li vam se ponuda poštenom, naučite kako reći 'ne' i vjerujte kako ćete uvjete koje tražite pronaći negdje drugdje.Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj