Javni govor bez treme

19/05/2011

Svejedno je li riječ o velikoj prezentaciji ili sastanku poslovnog tima, ljudima je nelagodno zbog govora u javnosti, neki čak imaju toliku tremu da ih blokira. Poslovni motivacijski govornik Emma Wimhurst podijelila je s nama svoje najbolje preporuke za postizanje sigurnosti u javnom govoru

Dd

1. Temu govora obradite do najsitnijih detalja. Ključno je poznavati ono o čemu govorite iz apsolutno svih kutova. Moći ćete se nositi sa svim postavljenim pitanjima, a govorit ćete mnogo prirodnije.

2. Ako vam glas često zna zadrhtati, pokušajte varirati ton, jačinu i tempo govora. Osim što ćete kontrolirati drhtanje glasa, to će zainteresirati vašu publiku.

3. Pokušajte uspostaviti kontakt očima sa svakim pojedincem iz publike. Najbolji način da uključite sve je pomicati pogled u obliku slova "M" od prednjeg lijevog kuta prostorije, a onda polako pomjerati pogled prema gore i zatim dolje i opet gore sve do donjeg desnog kuta prostorije. To će izgledati prirodno i nećete zurenjem uplašiti one koji sjede u prednjem redu.

4. Koristite humor i retorička pitanja poput "Kako ste danas?". Ako se uspješno povežete s publikom, bit će vam skloniji i pažljivije će vas slušati.

5. Stojte uspravno. Ramena zabačena unatrag, glava visoko podignuta. To će vam pružiti samopouzdanje te ćete govor odraditi s lakoćom.

 

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo