Planet majmuna

15/12/2015

U kina je nedavno stigao drugi dio “Planeta majmuna”, podnaslovljen “Revolucija”. Što me podsjetilo na istraživanje od prije nekoliko godina kad je izvjesni doktor Michael Gumert s tehnološkog sveučilišta Nanyang u Singapuru, proučavajući seksualno ponašanje mužjaka makaki majmuna, došao do zaključka da te životinje timarenje i češkanje koriste kao sredstvo za plaćanje seksualnog odnosa.

yDrugim riječima, da bi dobio, svoju dragu prvo mora češkati i trijebiti joj buhe. 

Zašto to spominjem? Ako postoji nepobitan dokaz da je čovjek potekao od majmuna, onda on upravo leži pokraj mene na plaži. Zapravo, oni. On izvaljen na trbuhu čita novine i jede kriške lubenice iz plastične čaše, ona leži pokraj njega i stišće mu prištiće na leđima. Nadasve koncentrirano i temeljito. Prvo stisne, a onda istisnuti sadržaj rukom “pomete” na pijesak. Pa tako opet. Povremeno nešto pročavrlja s njim na češkom pa nastavi dalje. 

Možda sam konzerva, možda sam previše gadljiva, možda pretjerujem, ali ja bih takve slučajeve rješavala kao onog turista koji je lupao sredozemnu lavicu po leđima: novčana kazna i izgon iz zemlje! Dobro, ne baš petogodišnji, ali barem do sljedećeg ljeta.  Razumijem da užurbani dnevni ritam ostatka godine ne ostavlja mnogo vremena za zbližavanje partnera stiskanjem prištića, ali kako bi Zagor (hm, ili je to Chico) rekao: Sto mu gromova!!! Niste sami na plaži i ne, ne želim bosonoga gaziti po nečijim nakupinama masnoća! Ili, nedajbože, onom drugom bijelom. Podižem svoj strip u zrak, ne želeći više prisustvovati toj sceni. 

– Pretjeruješ. Pa ne rade ništa strašno – govori mi prijateljica, a onda nastavlja: – Za razliku od ovih idiota. Poševiti se u plićaku na plaži punoj ljudi, odvratno, mora da su bili pijani. Ili ludi.

Uzimam novine i gledam mutnu sliku para zagrljenog u vodi. 

– Za početak, bolesniji su oni koji su ih fotkali i poslali to novinama. Osim toga, stvarno ne vidim razliku. I stiskanje prištića i vođenje ljubavi su sasvim prirodne stvari. Koje se trebaju obavljati u intimnoj atmosferi. Smatram da je građanska dužnost svakog čovjeka da svoje tjelesne izlučevine zadrži za sebe – izgovaram glasom pravednika. 

– U redu, nego... znaš li ti koliko se klinaca ispišalo u more u kojem smo maloprije bile – smije se L.

– Okej, ispravak: građanska dužnost svakog odraslog čovjeka – odgovaram i počinjem se smijati.

  Nisam ja za ovo more :-) 

Poslano 11.50

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo