Zašto je 'Nemam vremena za sport' izgovor koji nitko ne puši

21/08/2019

Jeste li znali da je dovoljno samo nekoliko minuta bavljenja sportom dnevno da biste profitirali od pozitivnih učinaka?

Samo 150 minuta tjedno, može odrasle, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), čuvati od kroničnih bolesti i prijevremene smrti – ako ih iskoriste za tjelesne aktivnosti! 

Veliko istraživanje pokazalo je koliko snažno utječe kretanje na naš život. Više od 1,3 milijuna ispitanika u istraživanju WHO-a, koji su iskoristili tih 150 minuta za sportske aktivnosti, smanjili su rizike za deset posto! Ako su se ispitanici pošteno oznojili, profitirali su dvostruko: rizik od prijevremene smrti pao je za 22 posto! Pet sati laganih aktivnosti tjedno doza je koju preporučuje WHO za velike pozitivne učinke na zdravlje – za 19 posto smanjuje se rizik od prijevremene smrti! A ako tih pet sati podrazumijeva intenzivniji trening, rizik se smanjuje za 39 posto!

Čovjek može trenirati dok je živ, tvrde stručnjaci. Dakle, nema isprike i dobne granice. Živimo stresnim životom i mnogi su uvjereni da nemaju vremena za vlastito zdravlje. To nije točno! Svatko ima nekoliko trenutaka dnevno koje može potrošiti na sebe! Tada ne bismo smjeli propustiti priliku za kretanjem. Možemo ići na fakultet ili posao pješice, biciklom, popeti se na šesti kat umjesto da idemo dizalom i slično. Bilo kakvo kretanje bolje je od nikakva! Dakle, isprike nema: ako ne poduzmete sami nešto za svoje zdravlje, nitko drugi to neće napraviti umjesto vas!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj