Zaključite godinu u pravom tonu

29/12/2016

Posljednjih nekoliko dana u godini iskoristite da joj date pečat i pokrenete željene promjene...

Na prijelazu godina redovito donosimo odluke o važnim promjenama koje ćemo, kako planiramo, početi prvog dana nove godine. Zašto s pozitivnim promjenama čekati 1. siječnja, pita Heidi Priebe, autorica knjige The Comprehensive ENFP Survival Guide, i predlaže niz načina na koje se godini na izmaku može dati pečat i važnost za naš cjelokupan razvoj.

Donirajte 25 osobnih stvari – odaberite 25 stvari bez kojih možete živjeti – svejedno je li riječ o odjeći, knjigama, kućanskim predmetima… Tako ćete se riješiti viška stvari prije ulaska u novu godinu, a bit ćete mirni jer ćete znati da će one nastaviti upotrebljavati.

Zapišite najmanje 15 najboljih stvari koje ste učinili tijekom godine – kako vrijeme prolazi, obično se zaboravi postignuto pa je takav popis odličan podsjetnik, koji će vas možda i iznenaditi koliko ste toga uspjeli ostvariti.

Zapišite 5 stvari koje ste željeli učiniti tijekom godine, ali niste – potom razmislite kako ćete ih ovaj put uspjeti ostvariti.  

Zahvalite ljudima koji su bili uz vas – sjetite se svojih najlošijih trenutaka tijekom godine i osoba koje su i tada bile uz vas. Pokažite im da ste toga svjesni i iskažite im zahvalnost koju zaslužuju.

Prerežite veze za koje znate da je to potrebno – bilo da je riječ o osobnom odnosu, poslu ili nekoj situaciji koja vas opterećuje, ta vam prtljaga ne treba u novoj godini.

Ispričajte se za pogreške koje ste učinili tijekom godine – nikad nije kasno za ispriku, a kraj godine idealno je vrijeme da iskoristite priliku za to i u novu godinu ne vučete repove prijašnjih pogrešaka.

Oprostite drugima greške koje su učinili tijekom godine – to podrazumijeva svjesnu odluku da otpustite bijes, zamjeranje i okrivljavanje druge osobe. Bez brige, s njom ne morate uspostavljati kontakt ili je vraćati u svoj život – stvar je u tome da jednostavno prihvatite kako je griješiti ljudski te u miru započnete novu godinu.

Prihvatite neuspjehe iz protekle godine – i otpustite ih, zajedno s boli, razočaranjima i zamjeranjima koje su izazvali, kako vam ne bi opterećivali početak nove godine.

Napravite popis stvari koje će postati bolje – a zatim i plan kako ih postići.

Osvježite svoj životopis – dodajte radna iskustva i vještine koje ste stekli u protekloj godini. Razmislite na čemu još morate raditi pa napravite konkretan plan. Tako ćete se ne samo podsjetiti koliko ste daleko stigli nego i koliko još toga morate naučiti.

Otkažite pretplate i članstva koja ne koristite – novac koji ćete time uštedjeti može vam dobro doći za ostvarivanje planova u novoj godini.

Uranite s novogodišnjim odlukama – nemojte čekati 1. 1. jer je vrlo vjerojatno da taj dan nećete biti raspoloženi za uvođenje nove navike; počnete li je koji dan prije, veće su šanse da ćete je usvojiti.

 

Ugovorite sastanak – sastanite se s osobom za koju ste tijekom godine stalno govorili da ćete se vidjeti, ali to nikako niste uspijevali.

Postavite si teška pitanja koja odgađate – iskoristite kraj godine da sami sa sobom provjerite jeste li u životu doista ondje gdje biste željeli biti. Ako niste, razmislite što biste mogli učiniti da se stvari pokrenu.

Riješite se toksičnih uvjerenja – zapišite 3 negativna uvjerenja o sebi, drugim ljudima i/ili svijetu oko sebe. A zatim ih "pretresite". Koje su vaše negativne percepcije upravo to – samo percepcije? Što možete učiniti da vidite i drugu stranu te stvari?

Otiđite na liječnički pregled koji odgađate – tako ćete i prije početka nove godine moći usvojiti eventualne promjene koje mogu pridonijeti vašem zdravlju.

Provjerite i "zdravlje" svojih financija – ako su vam tijekom godine bile izvor stresa, pomoći će vam savjeti financijskog savjetnika.

Popišite sve stvari koje želite, ali vas je previše strah zatražiti ih –a potom se iskreno upitajte zašto već niste izravno zatražili bilo koju od njih.

Isplanirajte kako ćete te stvari zatražiti u novoj godini – sad kad ste priznali što želite, napravite detaljan plan djelovanja kako biste te želje ostvarili. Nemojte da i dalje ostanu pusti snovi.

Bliske osobe upitajte kakva je godina bila njima – vrijeme često tako projuri da i ne primjećujemo što se događa s ljudima do kojih nam je stalo.

Zapišite 10 stvari koje su vas iznenadile u protekloj godini – konkretne stvari za koje godinu dana prije ne biste ni sanjali da će vam se dogoditi. To će vam biti podsjetnik da će i nova godina vjerojatno biti puna iznenađenja.

Napravite popis svega čega se i dalje bojite da će se događati u novoj godini – i zapalite ga: nešto što ne želite ponijeti u novu godinu svakako su nesigurnost i strah. Možda imate neka strahovanja i sumnje, no imate i snagu da vam ništa od toga ne bude prepreka i diktira vam budućnost. Neka zato vaši strahovi od godine koja je pred vama odu u dim, ako treba i doslovno. 

Photo credit: Profimedia

Izvor: sensaklub.hr

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo