Zaboravite ovih 6 mitova o novcu

11/01/2019

Imate li se razloga bojati komadića plastike zvanog kreditna kartica i je li jeftinije kupovati u dućanu nego online....pročitajte i saznajte!

Ako vam loše ide matematika, loše ćete raspolagati i novcem Čak i ako su vam brojke izazov, oslanjanje na roditelje ili partnera da pazi na vaš budžet stvarno nije dobra ideja. O svojoj budućoj najbolje ćete se brinuti sami pa biste zaista trebali odvojiti vrijeme i upoznati se sa svojim financijama. Osigurajte 10 minuta tjedno kako biste proširili znanje o raspolaganju novcem, savjetuje Jenn Imbeault, potpredsjednica financijskih konzultacija u tvrtki Fidelity Investments. Možete pratiti platformu za ulaganje Ellevest gdje ćete doznati odlične savjete o štednji od osnivača platforme Sallie Krawcheck (sve na engleskom) ili potražite neku od domaćih internetskih stranica.

dsdsdsd

Kreditne kartice uvijek vode u dug Istina je da se ljudi koji dugo ignoriraju minus na svom računu mogu sunovratiti u crnu rupu velikih kamata. No ako se naviknete odgovorno trošiti, nema razloga za strah od tog malog komada plastike. Zapravo, plaćanje kreditnom karticom može vam pomoći da napravite dobru kreditnu povijest, što će vam biti potrebno poslije za, primjerice, kupnju nekretnine ili automobila. Banke danas nude razne pogodnosti - od plaćanja na rate bez kamate do brojnih popusta. Naravno, koristite karticu samo za plaćanje stvari koje znate da ćete moći otplatiti do kraja mjeseca.

Plaćanje unaprijed će vas motivirati Ako platite unaprijed, recimo, teretanu, to ne znači da ćete dobiti dodatnu želju da odete vježbati. “Ponekad trošimo novac u skladu s predodžbom osobe koja bismo voljeli biti, a ne s onom koja zapravo jesmo“, kaže Bobbi Rebell, voditeljica podcasta “Financial Grownup”. Analizirajte svoje troškove kako biste vidjeli što treba ostati dio vašeg budžeta, ovisno o tome koliko vam je to važno i koliko ćete se zaista baviti time.

Nema pregovora o prvoj plaći Nedavno istraživanje pokazalo je da je 68 posto žena prihvatilo ponudu za prvu plaću bez pregovora u odnosu na 52 posto muškaraca. Smatrajte to svojim novim pravilom: u bilo kojem trenutku karijere pitajte za barem 10 posto višu ponudu od početne, čak i ako je riječ o pripravničkom poslu, kaže dr. Erika Rasure, profesorica poslovanja i financija na Sveučilištu Maryville. “Već su vam dali ponudu. Najgore što vam se može dogoditi jest da kažu - ne.”

Izvještaj kreditnog odjela utječe na podobnost klijenta Na osnovi izvještaja kreditnog odjela banka procjenjuje je li netko podoban klijent. Hoće li će vam biti odobrena pozajmica, kredit ili kartica ovisi o nizu elementa i o banci. Uglavnom se analizira jesu li sve usluge plaćene na vrijeme (ne prikazuje se, primjerice, do 60 dana kašnjenja otplate, ali dulje od toga je važno za ocjenu), no sve se na kraju svodi na poslovnu politiku pojedine banke.

Jeftinije je kupovati u dućanu nego na internetu Namjestite Google Alerts (primjerice: ime brenda + rasprodaja čizama) kako biste doznali kada su na web shopovima koje pratite pale cijene ili pak čuvajte to što želite u svojoj e-torbi. Prodavač će vidjeti da se nećkate pa će možda odlučiti dati vam popust ili besplatnu dostavu, kaže Rebellova. Možete instalirati i aplikaciju Honey App koja automatski upozorava na najbolje popuste i kupone pri kupnji. ■

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo