Vječna dilema: crnke ili plavuše

11/03/2019

Već dugo se vode žestoke borbe oko toga koja je boja kose fatalna za muškarce

Već desetljećima vodi se rasprava o tome kakve žene privlače muškarce – misteriozne, nepristupačne, nasmijane ili samopouzdane. Časopisi i internetski portali bombardiraju nas savjetima kako osvojiti muško srce, čime samo nabijaju komplekse ženama i stvaraju im osjećaj da moraju usvojiti određene karakteristike kako bi nekome zapele za oko. No u toj borbi najveću pažnju privlači neprestano rivalstvo između crnki i plavuša.Iako su obje suprotstavljene strane lijepe na svoj način, postavlja se pitanje je li boja kose muškarcima presudna u igri zavođenja ili je ta bitka neopravdana?

Pogrešna očekivanja Kako bismo dobili odgovor na ovo pitanje, vratit ćemo se na neka ranija razdoblja i podsjetiti se žena zbog kojih se ovaj rat zapravo i vodi. Već pri samoj pomisli na Marilyn Monroe ne možemo iz glave izbaciti njezine savršeno oblikovane plave lokne koje su mnogim pripadnicima jačeg spola oduzimale dah, a ovoj slavnoj glumici čak i život. Njezina tajna veza s američkim predsjednikom Kennedyjem neslavno je završila, a žena koja je postala sinonim za plavu kosu ubijena je, kao oblik prevencije otkrivanja važnih informacija. Iako je upravo zbog svoje ljepote dobivala brojne uloge, Monroe se više puta žalila na to da ne želi glumiti praznoglave plavuše jer tako ne može pokazati potencijal i talent za tu granu umjetnosti.

  Kraljica Egipta i posljednji faraon svoga naroda, Kleopatra, poznata je po uvijek uglađenoj crnoj kosi koju je ukrašavala skupocjenim nakitom. Ta je žena strategijom i umijećem zavođenja uspjela zadržati prijestolje. Već pri samom upoznavanju s Julijem Cezarom, rimskim vojskovođom, osvojila je njegovo srce, a poslije je zavela i poznatog ženskara Marka Antonija, zbog čije je izdaje izvršila samoubojstvo dopustivši zmiji da je ugrize i otruje. Kada je ova tema u pitanju, nemoguće je ne spomenuti Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot, Coco Chanel, Grace Kelly, Fridu Kahlo i princezu Dianu koje su istaknute predstavnice spomenutih sukobljenih skupina. U svojim najboljim godinama nijedna od njih nije se oslanjala samo na ljepotu i boju kose nego je znanjem hrlila prema samom vrhu, a upravo je to karakteristika zbog kojih su im muškarci jeli iz ruke. Iako je svaka ponaosob imala vrlo buran ljubavni život, manje su se obazirale na beauty trendove, a pažnju su posvećivale svom uspjehu zbog kojeg ih i danas pamte i dižu u zvijezde. ženski standardi Umjesto što pokrećemo istraživanja koja će napokon dokazati što se suprotnom spolu sviđa na nama, trebale bismo se ujediniti i same postaviti standarde ljepote zasnovane na izraženim borama i sijedim vlasima koje su dokaz koliko se vrijedno borimo za svoje mjesto u svijetu – mjesto na koje možemo dospjeti samo uz pomoć upornosti i požrtvovnosti, neovisno o boji.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo