Uputstvo za upotrebu jeseni... za namćore

16/09/2015

Službeno, jesen je već odavno počela. Neslužbeno, svatko od nas ima svoj posebni datum od kojeg računa njezin početak. Prvi vrući kesten, prve mokre čarape, prva romantična jutarnja izmaglica... Ako ste na posljednje zakolutali očima, vi ste namćor kojem se obraćamo!

Ponekad se čini je jesen među godišnjim dobima isto ono što je nedjelja među danima - trenutak u kojem i najoptimističnije među nama počinje hvatati nemir. Znate onaj osjećaj kad ujutro trebate predati lektiru, a sad je devet uvečer i vi ste tek na dvadesetoj stranici "Ane Karenjine". Da, jesen često djeluje kao debela knjižurina prepuna nimalo zabavnih zadataka (pogotovo nakon bezbrižnog ljeta), pa nije čudo da zaboravljamo uživati u bojama i mirisima kojima njezine "stranice" vrve. Ako vam treba mali podsjetnik zašto je jesen čarobna pojava i kako iz nje izvući maksimum, slijede uputstva za upotrebu rujna i listopada.

1. PROBUDILI STE SE A VANI JE HLADNO I SIVO?
Zagrijte dušu i tijelo velikom šalicom vruće kave u koju ćete dodati malo cimeta. U šalicu vruće kave preporučuje se staviti dvije žličice mlijeka i jedna do dvije žličice mljevenog cimeta (cejlonskog). Cimet je odličan antioksidans, djeluje na rad mozga, ublažava simptome PMS-a, snižava šećer u krvi... i vašoj će kavi dati divnu aromu i miris!

2. KRENULI STE NA PREDAVANJA I IMATE OSJEĆAJ DA ĆETE POLUDJETI OD POMAHNITALE GOMILE KOJA JURI U SVIM SMJEROVIMA?
iPod na uši i "klik" na najveće hitove američke dive Billie Holiday. Počnite s klasikom "Autumn in New York", nastavite s "Fine and Mellow", a završite s "I'm a Fool to Want You". Njezine pjesme mogle bi biti himne jeseni... i ljubavi.

3. NA PUTU KUĆI POČELA JE KIŠA?
Umjesto da budete kao svi oni dosadni "smrtnici" koji u panici krenu zvati taksi ili juriti u trgovinu po kišobran, osvrnite se oko sebe i pronađite neko cool mjesto na koje ćete se skloniti - muzej, galeriju, kafić s lijepim pogledom... Umjesto da se nervirate zbog pokvarenih planova, uživajte u spontanom trenutku.

4. POPODNE JE GRANULO SUNCE A VI NE MOŽETE NAĆI DRUŠTVO ZA ŠETNJU?
Zar vam je uz sve te divne jesenske boje potrebna dodatna zanimacija? Foto aparat u ruke i trk u park!

5. UVEČER STE SE UMORNI IZVALILI NA TROSJED ALI NEMATE INSPIRACIJE ŠTO GLEDATI?
Predlažemo prave jesenske filmove od kojih ćete se instant zaljubiti u to godišnje doba ili promisliti po čemu je ono toliko posebno:
"Imaš poruku" s Meg Ryan i Tomom Hanksom (njih svoje se počinju dopisivati dok vani pada lišće... i do proljeća su zaljubljeni)
"When Harry Met Sally" s Meg Ryan i Billyjem Crystalom (njih dvoje šeću njujorškim Central parkom prepunim šarenog lišća i razglabaju o životu i ljubavi)
"Društvo mrtvih pjesnika" s Robinom Williamsom (radnja se dešava na koledžu/inspiracija: povratak u školu, prva ozbiljna promišljanja o životu...)
"Jesen u New Yorku" s Richardom Gereom i Winonom Ryder (još malo divne jesenske prirode u njujorškom Central Parku i tužna ljubavna priča)

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj