Što se dešava sa ženskim mozgom nakon trudnoće

28/12/2016

Novo istraživanje pokazuje kako majke nakon porođaja doživljavaju promjene u strukturi mozga. Gube dio sive mase, ali ujedno se pojačano aktiviraju moždane stanice zadužene za osjećaj empatije prema drugima.

Dolazak novog malog čovjeka na svijet čudo je samo za sebe, ali nije i jedina fascinantna stvar koja se događa nakon trudnoće. Naime, prema novom istraživanju, nakon porođaja kod žena se događaju trajne promjene u mozgu.

Istraživači iz Nizozemske i Španjolske radili su na snimanjima rada mozgova 25 mladih majki prije i nakon porođaja, istovremeno snimajući rad mozgova žena koje nisu imale djecu.

Njihovi su rezultati pokazali da se količina sive tvari u određenim područjima tijekom trudnoće smanjuje. Taj efekt traje barem dvije godine nakon porođaja, tvrde znanstvenici.

„Promjene su bile iznenađujuće konzistentne – toliko da je algoritam u kompjuteru mogao ustanoviti koje su od ispitanih žena trudne, a koje nisu“, objašnjava Elseline Hoekzema, jedna od autorica istraživanja.

Nakon istraživanja, stručnjaci su ustanovili kako je riječ o ženinom prelasku u svijet majčinstva. „Promijene u mozgu možda se čine zastrašujućima, ali naša istraživanja pretpostavljaju kako bi svrha promjena mogla biti evolucijska – te bi promjene mogle i trebale služiti ženama u ulozi majke", dodaje Hoekzema. Naime, siva masa se smanjuje u području zaduženom za "socijalne kontakte" dok se neke stanice, zaduđene za empatiju prema drugim bićima, aktiviraju. Priroda je to tako podesila kako bi majke bile potpuno fokusirane na svoje dijete i njegove potrebe.
A očevi? Istraživanje koje je usporedilo 19 mladih očeva sa 17 muškaraca bez djece nije pronašlo nikakve razlike poput onih pronađenih u mozgovima majci.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo