Redovito vježbaš, paziš na prehranu, ali rezultata i dalje nema?

14/05/2019

Ili barem ne dolaze onoliko brzo koliko ste se nadali, i očekivali...

Iako su zdrava prehrana i redovita tjelovježba najvažnije kod rješavanja suvišnih kilograma i oblikovanja tijela u željenom smjeru, nije zanemariva ni genetika, kao ni 4 ostala razloga koja najčešće usporavaju napredak.

Određene štetne tvari iz okoliša. Dim cigarete, kozmetika, amalgamske zubne plombe, lijekovi, živa u ribi - ovi toksini nakupljaju se u vašim masnim stanicama i mogu izazvati probleme u tijelu. Tijelu je prioritet preživljavanje, pa odbija koristiti masne stanice za gorivo jer bi došlo do ispuštanja toksina u cirkulaciju. Kako se u tim slučajevima riješiti suvišnog masnog tkiva i otrovnih toksina? Jedite biljke koje čiste jetru, poput maslačka, krenite u saunu i izbjegavajte hranu kojom ćete unijeti dodatne toksine. Konzultirajte se sa stručnjacima prije nego se odlučite na neke drastične korake.

Treninzi nedovoljnog intenziteta. Samo zato što vježbate redovito, ne znači da je trening kakav prakticirate savršen za vas. Većina ljudi ne shvaća što njihovo tijelo može izdržati. Dozirano izvodite aerobne vježbe, dok čitate časopis ili pričate na telefon? Ponavljate iste vježbe i nakon što se vaše tijelo naviklo na njih i više ne zahtijevaju neki posebni napor? Pogledajte ljude u svojoj teretani koji imaju bolje rezultate. Velike su šanse da oni imaju naporniji program treninga i kontinuirano mijenjaju vježbe. Učinili ste već veliki korak naprijed, samo sada svoj trening učinite napornijim i rezultati neće izostati.

Stres, stres, stres. Loše veze dovode do stresa, a malo je toga tako loše za tijelo kao stres. Bilo da stres izazivaju naporni članovi obitelji, šef na poslu, susjedi ili vaša bolja polovica, nije uopće bitno, tijelo će zadržavati masno tkivo, a posebno u području trbuha. 
Pokušajte, koliko god je to moguće, smanjiti učestalost susreta s ljudima koji vam izazivaju stres.

Netolerancija na određene namirnice. Hranite li se zdravo, jedete jaja, ribu, bijelo meso, žitarice cijelog zrna, orašaste plodove, voće i povrće, a ipak nikako ne možete izgubiti suvišne kilograme? Možda ste alergični na neke namirnice. Netolerancija na hranu izaziva upale u tijelu. Nije riječ o vidljivim oteklinama i sličnim alergijskim reakcijama, nego upalama koje ometaju normalan rad vaših crijeva. Kad dođe do takvih poremećaja, gubitak masnog tkiva posljednji je na redu. Jaja, orašasti plodovi, soja, pšenica i mliječni proizvodi pet su najčešćih uzroka netolerancije, ali možete biti netolerantni na bilo koju hranu, češnjak, peršin ili ananas. Jedete li stalno istu hranu, netolerancija se u tom slučaju pogoršava. Testovi netolerancije na hranu i izbacivanje sumnjivih namirnica iz prehrane mogu vam pomoći, a izbacivanje namirnica koje vam ne čine dobro može biti dovoljan korak da napokon izgubite višak kilograma.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj