Radne navike koje će vam donijeti uspjeh

12/01/2011

Za napredak u karijeri uvijek trebate biti aktivni i nikad ne sumnjati u sebe. Kako to postići?

z

Aktivni ste na sastancima i bez pogovora radite do kasno, ali i dalje niste daleko odmakli na poslovnoj ljestvici. U čemu je problem? Vjerovali ili ne, ne radite dovoljno na „samoreklamiranju“ i niste svjesni svojih kvaliteta. Iako ste ambiciozni, sumnjate u sebe, a upravo to ometa uspjeh. Da biste konačno krenuli prema uspjehu, izbjegnite dosadašnje pogreške.

Ne umanjujte važnost svojih postignuća

Prošlo je vrijeme kada se smatralo da žena treba biti skrušena, smjerna i skromna! Pogotovo to vrijedi za posao. Vi očekujete da vas šef stalno budno promatra i primjećuje vaš trud, ali ponekad je on jednostavno prezauzet za to. Zato mu morate sami pokazati koliko vrijedno i naporno radite. Nemojte čekati da zaslužena nagrada stigne sama, nego je sami zgrabite.  Zašto ne biste uputili e-mail sljedećeg sadržaja: „Sinoć sam ostala u uredu do 23 sata, ali je vrijedilo jer je posao uspješno obavljen.“ Možda vašem pretpostavljenom „otvorite“ oči pa time i ubrzate svoj put prema napredovanju.

Nastupajte sigurno i govorite glasno

Glas vam se diže za oktavu, rečenice završavate upitnikom (Jučer sam predala?) ili koristite poštapalice. Takve govorne navike u potpunosti podrivaju vaš profesionalni stav. Zašto bi se, zaboga, samouvjerena djevojka povlačila u komunikaciji ili gubila koordinaciju u razgovoru? „Mnoge mlade žene se stide eventualnih pogrešaka pa je i njihov stil prezentacije posla nesiguran“, kažu stručnjaci za karijeru. Da biste napredovale, morate govoriti autoritativno. Muškarci to čine čak i kada griješe. Iskoristite zato njihov model prezentacije. Budite svjesne, fokusirajte se na to da glasnije i sigurnije govorite i vjerujte u ono što govorite, čak i kada drugi ne vjeruju.

Pregovarajte

„Ne traženje povišice djelomično potječe od straha od odbacivanja, a djelomično od potrebe da se usreće drugi“, objašnjavaju psiholozi. S druge strane predstavnici tvrtke očekuju od vas da pregovarate pa su mnogo iznenađeniji kada ne pregovarate, nego obrnuto. To čak može biti pokazatelj da i sami niste zadovoljni svojim rezultatima. Zato ponesite popis svega što ste radili u posljednje vrijeme i ispitajte koliko drugi na vašoj poziciji zarađuju (naravno, diskretno). Kada sve dobro analizirate, shvatit ćete da zaslužujete veću plaću i bit ćete spremni boriti se za povišicu.

Borite se za sebe

Svatko se boji neuspjeha pa žene češće „igraju“ na sigurno. Potreba da vam sve u životu ide kao podmazano je razumljiva i možda niste pripremljeni za izazove koji mogu poljuljati vaš brod. No, kada istupite iz zone poznatoga, postajete odrasla osoba. Iako vas istraživanje nepoznatog - bilo da je riječ o obavezama na novom poslu ili promjeni karijere – može uplašiti, postoje trenuci kada morate igrati na sve ili ništa.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj