Pobijedite stres u 7 koraka

25/01/2018

Ne, bacanje stvari i urlanje nije nikakvo rješenje...

Okrenite leđa izvoru stresa. Učinkovit način da se smirite kada ste ljuti jest da se udaljite od razloga vaše ljutnje. Ako se situacija dogodila u uredu, prošećite, popijte čaj. Ako su uzrok vaše ljutnje partner ili djeca, također izađite na zrak ili otiđite u drugu prostoriju. Tuširanje je dobra relaksacija. Dok izbivate, pročistite misli i sagledajte ukupnu sliku. Možda će se u tim trenucima pojaviti i rješenje problema.

Pišite, pišite, pišite. Ispišite svoje osjećaje, pretočite ih u riječi. Papir i olovka ili računalo neka budu vaš alat. No pobrinite se da te osjećaje nakon “terapije” zadržite za sebe. Zgužvajte i bacite grešne misli ili jednostavno stisnite "delete".

Duboko udahnite... jednom, dva, sto puta! Najbolja i najjednostavnija metoda je kontrolirano disanje. Prvi nam je instinkt svima reći ili viknuti nešto zbog čega ćemo vjerojatno kasnije zažaliti. Budite mudri, zatvorite usta i dišite. Osjetili ste da vam je tijelo napeto kada ste ljuti i ograničava vam disanje pa što prije prihvatite ovu tehniku.

Pustite glazbu da vas opusti i popravi vam raspoloženje. Svako raspoloženje ima pjesmu koja mu odgovara. Kad ste ljuti, pustite nešto veselo i umirujuće. Izbjegavajte ritmove koji će samo potpiriti vaše osjećaje.

Ohladite se. Doslovno. Otiđite u prostor u kojem je niža temperatura. Ljeti ljudi imaju kraći fitilj jer ih visoka temperatura uznemirava. Kad se naljutite, a u prostoriji ste u kojoj je jako toplo, otiđite u hladnije okruženje. Lakše ćete se smiriti.

Pobjegnite u svoj kutak sreće. Mentalni bijeg potražite na nekoliko minuta uz nešto što vam se sviđa. Kratka pauza koja će vas prodrmati i fokusiranje na nešto što vas usrećuje smanjit će vaš stres i pomoći vam da se oraspoložite. Vaše sretno mjesto može biti i samo pogled na fotografiju egzotičnog mjesta na koje želite otići. Opustit ćete se.

Okružite se ljubavlju. U teškim trenucima potrebna vam je podrška. Kratak poziv, SMS ili brzinska kava s prijateljicom, dečkom, bliskim članom obitelji ili nekom drugom osobom od povjerenja smirit će vas. Oni vas poznaju i znaju kako će vas umiriti i oraspoložiti. Podsjetit će vas da je život puno više od trenutačne teškoće i dat će vam potvrdu da ste dobro reagirali ili vam objasniti da ste pogriješili i reći na koje načine to možete ispraviti.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj