Od tračerice do moberice

12/01/2011

Od trača do mobbinga ponekad je vrlo kratak put koji nije baš očit. Da ne biste postali nesvjesni sudionik tiranije nad nekim kolegom, na poslu se ponašajte profesionalno i pažljivo prema svima.

d

Mobbing često uspoređuju s virusom ili rakom koji “tkivo” nekog radnog okruženja zahvati gotovo neprimjetno – kroz tračeve, zlonamjerno ogovaranje i rekla-kazala neosnovane optužbe. Mobbing obično ima maligni cilj - da žrtvu izbace s posla ili da joj toliko zagorča život da sama napusti firmu. Međutim, i oni koji nisu svjesni ovakvog paklenog plana mogu nesvjesno pridonijeti njegovu ostvarenju. Nemojte dopustiti da budete uvučeni u takvu igru i slijedite Cosmo upute za profesionalan odnos prema svim kolegama.

Zauzimajte se za:

Uspostavljanje jasnih standarda i kriterija kojima se definira dobro obavljen posao. Često se događa da žrtve mobbinga budu upravo oni koji rade dobro, pa čak i natprosječno dobro. Međutim, ako norme nisu jasno definirane, svatko može osporavati kvalitetu rada, a žrtva može samo objašnjavati svoj trud, što izgleda kao da se opravdava. Objektivni kriteriji su samo oni za koje svaka upućena osoba može procijeniti jesu li zadovoljeni ili ne. Takav sustav vrednovanja odgovarat će svima koji savjesno rade svoj posao.

Ne upuštajte se:

U širenje tračeva, naročito onih koji se odnose na nekakve navodne profesionalne promašaje. U svakoj organizaciji bi trebali biti jasno postavljeni radni ciljevi, predviđeni rokovi za njihovo izvršavanje i zadužene osobe za njihovo ostvarenje. Sve maglovite optužbe, generaliziranja, a naročito priče koje počinju riječima “ona nikad” ili “ona uvijek” predstavljaju puke tračeve ako nemaju realan sadržaj koji odgovara na pitanja – tko je pogriješio, kada, čiji je to bio zadatak itd. Ako neki kolega i napravi profesionalni propust, izbjegavajte etiketiranje i žigosanje. Simpatije među kolegama nisu nužne, ali poštovanje jest. A realan odnos prema vašim radnim rezultatima je ono što biste i vi željeli doživjeti od drugih, zar ne?

Budite sumnjičavi prema:

Svim tajanstvenim i povjerljivim pričama za koje otkrijete da su usmjerene protiv jedne osobe. Naročito budite oprezni prema peticijama protiv nekoga ili sastancima o nekome, a da se pritom “meta” i ne pozove na taj sastanak. Bilo kakva vatrena retorika – kako u pisanoj tako i u usmenoj komunikaciji – nije prikladna za profesionalnu atmosferu. Čak i ako netko napravi propust, sumnjivo je ako se to opisuje riječima prikladnim za smrtne grijehe. Na kraju, budite sumnjičavi i kad nekog optužuju za mobbing. Budući da je mobbing teško dokazati, i lažne optužbe za mobbing mogu biti opasno oružje.

1 od 2

Novo

Komentiraj