Lepeza različitosti menstrualnog ciklusa

18/02/2020

Prosječan ciklus traje 28, a menstrualno krvarenje tri do sedam dana. No, kao i kod puno žena oko vas, varijacije na temu su kudikamo šire od općepoznate statistike...

Svaki menstrualni ciklus je malo drugačiji od onog prethodnog, bilo da se radi o trajanju, bolovima, nadutosti ili promjenama raspoloženja. Dakle, pojam "normalno" zapravo varira od žene do žene, i od mjeseca do mjeseca.

Obzirom da ne postoji neki univerzalni ciklus za usporedbu, sami morate svoj ciklus smjestiti u određeni ritam. Kako ćete znati što je normalno za vas? Vodite dnevnik tako da znate datume, ali i simptome, kao što su bol ili promjene raspoloženja. Na taj način ćete najlakše uočiti ako vaš menstrualni ciklus počne odstupati od ustaljenog ritma. A kako biste si praćenje dodatno olakšali, skinite neku od aplikacija za pametne telefone kreiranih upravo u ovu svrhu, uz koje praćenje ciklusa nikada nije bilo jednostavnije.

Izostanak menstruacije. Izostanak menstruacije može biti uzrokovan stresom, nekom bolešću ili prekomjernim gubitkom na težini. Iako ovi čimbenici povremeno mogu poremetiti vaš ciklus, ako imate redovite seksualne odnose, dobro je provjeriti jeste li možda trudni. Uzrok izostanka vaše menstruacije može biti i endometrioza, a najbolje je posjetiti svojeg liječnika kako biste utvrdili točan uzrok.

Obilno krvarenje. Ako primijetite da je vaša menstruacija obilnija nego inače, nemojte odmah paničariti, to se zna događati. Ne brinite previše, ali ako osjetite umor, vrtoglavicu ili slabost, trebate provjeriti svoju krvnu sliku jer ćete možda trebati nadoknadu željeza zbog prekomjernog krvarenja.

Kratki ciklus. Osjećate se kao da vam je mentruacija upravo završila, a sada se opet pojavila? To bi mogao biti znak ozbiljnijih problema, kao na primjer endometrioze, zato obavezno otiđite na pregled kod ginekologa koji će vam napraviti i ultrazvuk i sve ostale daljnje testove.

Bolna menstruacija. Sve žene se susreću s kratkim periodom boli za vrijeme menstruacije, ali ako vas bol veže za krevet, to stvarno narušava vašu kvalitetu života. Zato se preporuča uzimanje paracetamola ili ibuprofena za suzbijanje boli, a smatrate li kako takva bol nije uobičajena, obavezno se posavjetujte s ginekologom.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj