Koja ste vrsta rastrošnice?

10/03/2016

Počinjete se ozbiljno pitati postoji li na vašem novčaniku neka rupa kroz koju novac curi jer vam nije jasno kako toliko brzinom nestaje. Vjerojatno ste upali u jednu od ove tri vrste "raspikuća"...

Wannabe bogatašica

Plaćate apsurdno visoku stanarinu za minijaturni stan u bogataškom kvartu, koju pravdate lokacijom i jako lijepim pogledom. Nosite isključivo dizajerske traperice. Cijena vaših cipela dostajala bi za mjesečnu prehranu tročlane obitelji. Kupujete samo vrhunsku šminku i šišate se u najskupljem frizeraju u gradu. Bez problema ćete preskočiti plaćanje režija par mjeseci kako biste mogli provesti dva tjedna na Hvaru. Glumite rockfelericu bez pokrića a to bi vas moglo stajati pravog bankrota s ozbiljnim posljedicama. Vaša primanja ne mogu pratiti vaše želje i uskoro će doći trenutak kad će se ta "prelijevanje iz šupljeg u prazno" financijska konstrukcija raspasti. Lijepo je imati lijepu odjeću i stvari, ali ako zbog toga noćima ne spavate, strahujući od toga da vam isključe struju ili vas izbace iz stana jer kasnite s najamninom, onda ste postali rob svojih očekivanja od života.

Ozbiljna šopingholičarka
Vi biste našli nešto što vam "baš treba" i u željezariji. Prodavačice u Zari i H&M-u vas znaju po imenu, ali nažalost i zaposlenici iz službe naplate pet kreditinih kartica koje posjedujete (kako stvari stoje, ne još zadugo). Niste u stanju ući u trgovinu a da iz nje izađete bez barem jedne vrećice u ruci. Ne, niste ultimativna trendseterica, vas naprosto mami gušt "lova", obilazaka dućana, isprobavanja stvari, šuškanja vrećicama... No znate li da se šoping lako može pretvoriti u tešku oisnost. Razmislite što zapravo kupujete? Uzbuđenje koje vam u životu nedostaje, ljubav, pažnju?

Nepopravljiva samaritanka
Nađe li se netko od vaših bližnjih u financijskim poteškoćama, vi vadite novac i bez da vas pitaju. Radije ćete sestri kupiti novi kompjuter nego dati novac na popravak svog starog, koji jedva da radi. Trenutno vam novac duguje barem pet ljudi i svima ste rekli da ne moraju žuriti s povratkom, iako i sami jedva krpate kraj s krajem. Vaš najdraži hobi? Kupovati drugima darove. U kafiću uvijek prvi i često jedini vadite novčanik. Možda mislite da je vaše ponašanje nesebično ali zapravo imate skriveni, možda čak podsjesni motiv. Silno se želite drugima svidjeti. Zašto vam te potrebna ta tuđa potvrda i divljenje?

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo