Kako se zabavljati, a ne bankrotirati?

30/03/2016

Odlazak na večeru s frendicama neprocjenjivo je iskustvo. Khm, sve dok ne stigne račun

AKO U NEČEMU doista uživam, onda su to izlasci. No otkako sam se prije nekoliko mjeseci vratila u rodni grad, shvatila sam da sam, malo-pomalo, skroz ostala bez love. Četvrtkom večera s kolegicama, petkom butelja vina s frendicama, subotom ples u noćnom klubu... i uskoro sam shvatila da ću, nastavim li ovako, morati objaviti bankrot. Moje prvo rješenje bilo je da sam, kada bih dobila poruku u stilu: “OMG, draga, pa ti si se vratila?! Moramo obavezno na cugu ovaj tjedan!”, odgovarala: “Obaveznooooo!!! Javim se čim uhvatim malo vremena!” I... više se ne bih javljala. I, da, to je jedno vrijeme funkcioniralo, ali shvatila sam da će mi na taj način novčanik možda ostati pun, ali ću ostati bez ijednog prijatelja. Kako bih zadržala i prijatelje i novac, proučila sam “Financially Fearless” knjigu Alexe von Tobel, direktorice LearnVesta

“Druženje s ljudima u čijem društvu uživate jedna je od stvari u koje se najviše isplati investirati svoje vrijeme”, otkriva Von Tobel. “No može postati teško kada društveni kontakti počnu narušavati vašu financijsku stabilnost.”

Treba znati stati 

Alexa sugerira LearnVestovu strategiju broj jedan kojom određujete svoj tjedni budžet pa točno znate premašuje li neki trošak vaše financijske mogućnosti. Tako sam ja izračunala sve svoje mjesečne izdatke (kredit, režije, račun za mobitel...), usporedila ih sa svojim prihodima, podijelila razliku na četiri (ili pet, ovisno o mjesecu) tjedna i dobila brojku koja je označavala moj tjedni budžet i koja je bila iznenađujuće visoka. 

Nisam se morala odreći povremenih izlazaka na večeru u kojima beskrajno uživam, ali Alexa savjetuje da se raspitate o cijenama prije nego što rezervirate stol u restoranu. Znate, ne mora značiti da je jeftinija hrana i manje ukusna, niti da je jeftiniji restoran neudobnije mjesto za druženje. Dok istražujete cjenike, pogledajte usput na Facebooku koji kafić ima happy hour te napravite bilješke i prema tome dogovarajte cugu s frendicama. I ne morate naručivati piće svakih 15 minuta kao da ste kum na momačkoj večeri. 

“Ako se fokusirate na ono u čemu doista uživate, onda nećete naručiti peto piće iako su vam prva četiri bila dovoljna, a ovo uzimate samo zato što to čine i drugi”, objašnjava Tiffany Aliche, financijska savjetnica koja ima blog Thebudgetnista.com. Budite dosljedni i recite društvu da vam je dosta i da prelazite na vodu (i ples). Kada ste u društvu prijatelja, najbolje je da uzmete separe kako biste izbjegli “dobronamjernike” sa strane koji bi vas mogli nagovarati da okrenete još jednu rundu.

Financijske savjetnice predlažu da povremeno preskočimo kafiće i restorane. “Nije važno gdje ste, nego s kim ste. Budite kreativni”, savjetuje Aliche. Poslušala sam je i jedan vikend organizirala piknik u parku na koji smo svi donijeli klopu i cugu. 

Ponovno sam otkrila neka mjesta na koja sam potpuno zaboravila, kao što je šetnica uz rijeku, prekrasno mjesto na kojem se mogu do mile volje s prijateljicama šetati i napričati na svježem zraku na klupicama, kao i brojne muzeje koji daju popuste za studente, grupne posjete i slično. Mnoge kulturne ustanove često imaju dane otvorenih vrata kada je ulaz besplatan, a često možete otići i na besplatne projekcije filmova, utakmice... Na Facebooku možete pronaći i stranice koje vas obavještavaju o besplatnim događanjima u vašem gradu.

Karta s blagom

Osim toga, počela sam pratiti i u novinama, časopisima i na portalima što se sve događa u gradu i istodobno otkrila da mnogi od njih čak svakodnevno čitateljima daruju ulaznice za koncerte, kino, izložbe... U potrazi za besplatnom zabavom na Facebooku upoznala sam dvoje vršnjaka koji već godinama nedjeljom volontiraju u udruzi koja prikuplja pomoć za siromašne. Dva tjedna nakon što sam im se pridružila, osjećala sam se toliko dobro da je to teško opisati. Osim što sam uštedjela novac, ne samo da nisam ostala bez prijatelja, nego sam i upoznala nove ljude i stekla nova prijateljstva. Neprocjenjivo. 

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo