Kad je vrijeme da kažete zbogom...

06/03/2019

...svom dečku, prijateljici ili frizeru. Svaki odnos može postati toksičan i loš za vas. Evo kako da ga prekinete!

Svaka čast Velikom Gatsbyju koji je u svemu što je radio pretjerivao do daske, gorio strastveno do kraja i nikada nije znao kada je vrijeme da digne sidro i ode dalje, ali Pepeljuga je ipak u pravu! Tajna svih dobrih veza, partyja, poslova jest u tome da znate prepoznati kada je savršeno vrijeme da kažete “Zbogom” prije nego što sve ode kvragu, a vaša se kočija pretvori u bundevu. Mislite da pretjerujemo? Ajmo se zajedno prisjetiti kada ste posljednji put čuli zvonjavu svog mobitela, bacili pogled i mirne duše nastavili gledali kako njegovo/njezino ime svijetli na ekranu i čekali da se ugasi. Ili kada ste posljednji put osjetili neko olakšanje kada vam je frendica u posljednji čas otkazala kavu i time vas poštedjela onog mučnog osjećaja kada se vratite s druženja i pitate što vam je sve to uopće trebalo i što ona/on još rade u vašem životu. Uostalom, kao što na svom hard disku ili ormaru tu i tamo napravite reda, odbacite neke stare stvari ili ih proslijedite dalje, tako je pametno napraviti i malo reda u društvenim vezama, savjetuje psihologinja Felicitas Heyne. Hm, sada sigurno mislite da sve ovo zvuči malo pregrubo i da se ponašamo kao onaj namrgođeni konobar iz kvarta kojem u očima samo piše fajrunt. No pokušajte zamisliti posve drugačiju situaciju – kako bi vam život bio lagan kada biste bili okruženi samo s nekoliko osoba koje cijenite, s kojima se divno zabavljate i od kojih možete svašta naučiti, a ne pijavicama koje vam kradu ono malo energije i živaca. Ta nije život Facebook pa da morate izlaziti s tisuću frendova. I gdje sada, molim vas, piše da biste do kraja života trebali održavati vezu s Majom iz 1.b samo zato što ste s njom davnih dana dijelili klupu? Ili ići kod frizera Igora samo zato što vam svaki tjedan u prolazu dobaci da vam se vidi izrast, i to ne samo iz ptičje perspektive. Ok, uvijek je moguće primijeniti taktiku ptičice te nastaviti uporno sjediti u istom gnijezdu i nezadovoljno kukati sve dok druga strana ne poželi prekinuti vezu i gurnuti vas s grane. No kako mislimo da trebate biti slobodni, poletni i slobodni te se riješiti svih odnosa koji vam vežu krila, razmislite o sljedećim odnosima.

1 Prijateljica
Prva frendica iz školske klupe, prve ljubavi, prvi mamurluci, prvi prekidi, ona je uvijek bila uz vas. A onda ste se preselili u drugi grad, otišli na faks, koncentrirali se na novi posao i partyje, a ona je ostala u rodnome mjestu, udala se, rodila i, hm, malo ste se udaljile, sve dok jedne večeri niste shvatili da zapravo nemate o čemu razgovarati osim jednoga te istog: “E, sjećaš se kad smo...?”
 UČINITE:  Poslušajte dobro njezin ton glasa – imate li osjećaj da se i ona dosađuje pri vašim telefonskim razgovorima? Ako je odgovor potvrdan, otvoreno joj recite što vas muči ili još bolje – napišite joj pismo jer tako nećete drugu stranu prisiliti da odmah reagira. I tko kaže da vezu morate prekinuti zauvijek, kaže Felicitas Heyne. Mnoga ženska prijateljstva dođu u krizu kada jedna od vas osnuje obitelj, a druga ima druge prioritete. Jednostavno ga na neko vrijeme zamrznite kao omiljeni kolač, a kada osjetite da ste ponovno spremni za reprizu, slobodno nastavite dalje.

sdsdssd
 NEMOJTE RADITI:  Nemojte ponavljati greške vaših bivših dečki pa samo jednog dana nestati i prestati joj se javljati, a kada se slučajno negdje susretnete, praviti se ludima. Bolje je pošteno raspremiti stol nego ono što vam smeta pokrivati salvetom.

2. Frizer
Ok, mame su nam uvijek govorile da nije dobro sjediti na dvije stolice, lagati i muljati, no tko nam je ikada rekao da ne smijemo sjediti na dva frizerska stolca ako poželimo? I zašto imamo grižnju savjesti jer varamo frizera ako tu i tamo odemo na pramenove kod drugoga? I oduševimo se jer nam taj ne govori stvari kao što su “Ajme, koliko sijedih! Kada ste posljednji put oprali kosu?” Uostalom, legalno je oduševiti se nečijom novom metodom bojenja kose ili šišanja.

sfsf
 UČINITE:  Podsjetit ćemo vas još jednom. Vi i vaš frizer niste u intimnoj vezi (barem nagađamo, iako nemamo ništa protiv:) nego u poslovnoj, a to znači da ga niste dužni obavijestiti da više nećete dolaziti kod njega niti odgovarati na pitanje zašto vas mjesecima nema i tko vas je tako loše ošišao. On je u ovom slučaju samo pružatelj usluga, a vi mu za to plaćate. Naravno, ako želite igrati pošteno i zaključite da vaš frizer to može podnijeti:), možete mu otvoreno reći da ste pronašli nekoga tko vas šiša modernije, brže i bolje. Tko zna, možda se i on malo trgne iz letargije i načina feniranja u stilu osamdesetih pa pogleda što to radi konkurencija.
 NEMOJTE RADITI:  Imati grižnju savjesti svaki put kada ga sretnete. Pa i mobilnog operatera mijenjate kada pronađete tarifu koja vam više odgovara, zar ne?

3. Partner
Dečko vam prepričava kako je na poslovnom putu morao dijeliti sobu sa zgodnom kolegicom, a vi i ne trepnete? Štoviše, ne možete se sjetiti kada ste posljednji put zajedno putovali, a bogami ni vodili ljubav jer je vaša veza odavno postala slatka,li ustajala močvara. Ili ste se možda zaljubili u drugoga pa biste poznatu baru rado zamijenili olujnim morem.
 UČINITE:  Uf, ne znamo kako vam to reći, ali ovaj razgovor nikome neće niti može lako pasti. Jednom ste se jako voljeli, još ga na neki način volite, ali vrijeme je da okrenete novu stranicu, iako možda već dijelite dosta toga – stan, krug prijatelja, kućne ljubimce... Upravo zbog toga dužni ste mu iskreno objasniti kako se trenutačno osjećate i zašto mislite da biste trebali prekinuti vezu. “Već sam neko vrijeme nezadovoljna u ovoj vezi i upoznala sam nekoga...” Znamo, zvuči strašno, ali to se ne može reći ljepše. Pripazite samo na to da govorite o sebi, da ga ne napadate niti prozivate. A sada stisnite zube i pokušajte izdržati njegov izljev emocija.
 NEMOJTE RADITI:  Nekoliko minuta prije važnog razgovora znali ste što želite, a sada vam se srce slomilo kada ste vidjeli njegovo prelijepo lice pa ste pristali na kompromise i počeli ga tješiti lažnim nadama jer ne želite biti gad koji ruši sve mostove za sobom. Da ponovimo, ako to zaista ne mislite, ne koristite te jeftine izlike “budimo prijatelji” jer je to vrlo nerealistično i bolno za obje strane. Prekinite do kraja onako kao što ste i zamisliti jer će tako i rana brže zacijeliti.

4. Obožavatelj
Upoznali ste ga posve slučajno, razmijenili nekoliko mailova, izašli nekoliko puta. On je bio jako pristojan, seks možda također, no to ne znači da vam je to dovoljno, kao nažalost njemu, koji se u međuvremenu pretvorio u pravu bogomoljku, priljepak ili podsjetnik na dvije noge pa vam iskače pred očima i gnjavi vas svake dvije-tri minute.
 UČINITE:  Otkantajte ga mailom ili čak SMS-om. U ovom slučaju je to čak okej. Uostalom, vi ga čak i ne poznajete. No to ne znači da ćete mu to priopćiti grubo, primjerice: “Upravo brišem tvoj broj zauvijek i ako mi se još jednom javiš, obavijestit ću policiju.” Nego mu jasno i direktno dajte do znanja kako ne mislite da vas dvoje možete postati par. Tako ćete ga poštedjeti emotivnog stresa i dati mu šansu da se koncentrira na nekog novoga. No ako se on i dalje želi neobavezno družiti s vama, možete ga mirne duše svrstati u slatku i neobaveznu afericu.
  NEMOJTE RADITI:  Praviti se blesavima, dopustiti da vas obasipa skupocjenim poklonima, izvodi u skupe restorane, davati mu lažnu nadu da biste mu nakon nekoliko tjedana rekli da uopće niste zainteresirani za njega, zar je pao s kruške?

5. Kolegica
Ne možete je se riješiti jer svaki čas ulazi u vašu sobu da vas nešto pita, a usput prepričava i privatne dogodovštine od proteklog vikenda. To što ste jednom išli s njom na ručak ne znači da ste rezervirani samo za nju svaki dan između jedan i dva.
 UČINITE:  Toplo se nadamo da ta kolegica nije ujedno i vaša šefica jer tada ste na osjetljivom terenu, jer kako je izbjeći na poslu? No rečenica “Draga, nemoj se ljutiti, ali ja volim odvojiti privatno i poslovno” omogućit će vam pristojnu distancu. Ako kolegica i dalje nastavlja piliti i gnjaviti svojim privatnim problemima, posegnite za rečenicom: “Suosjećam s tobom, no nisam sigurna jesam li baš najbolja osoba koja ti može pomoći. Jesi li razmislila o tome da se obratiš nekom stručnjaku? Ako i to ne pomogne, uvijek se možete izvući da morate hitno dovršiti neke poslove ili je prebaciti na drugu kolegicu koja je baš u potrazi za savršenim društvom za ručak.
 NEMOJTE RADITI:  Posezati za krajnjim izlazom i koristiti grube riječi kao “Čuj, živciraš me! Dosadna si! Daj mi se skini”, osim ako njezin otkaz upravo nije na stolu vašeg šefa ili vi planirate prijeći u drugi odjel i reći: “Aj bok!”

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo