Jeste li ovisni o nostalgiji?

28/02/2017

Urednik Men's Healtha istražio je dobre i loše strane razmišljanja o prošlosti.

nostalgija

Svako jutro nakon što protrljam oči, prvo što napravim – uskočim u vremenski stroj. Nekada sam dan započinjao ljubljenjem supruge i šetnjom sa psom, ali sada uzimam mobitel, otvaram Facebook i omamljeno tipkam ”o-n-t-h“, dok mi se ne otvori ono što tražim: On this day, odnosno “Na današnji dan“

Ako vam je ovo nije poznato, riječ je o newsfeedu događaja koji su se na današnji dan dogodili prije 1, 2, 5, pa čak i 10 godina. Facebook odmah izbaci slike, statuse i komentare koje ste postavili taj dan i pruža vam uvid u zaboravljene prošle trenutke.

Smijem se, mrštim i ponekad zagrcnem kada svakog jutra pogledam staroga sebe. Prošlog tjedna, primjerice, gledao sam 18-godišnjeg sebe kako se useljava u studentski dom prije 10 godina, započinjući novo poglavlje u svojem životu.

Odmah sam se teleportirao u kolovoz 2006. godine: najbolje ljeto u životu koje sam proveo s najboljim ljudima koje sam znao, i zapitao sam se hoću li ikada opet imati takve prijatelja. Naša najdraža pjesma bila je od benda Brand New ”Soco amaretto lime“, a životni moto je dolazio iz refrena pjesme: ”Zauvijek ću imati 18 godina, da možemo zauvijek ostati ovakvi.“

Sjećam se kako sam se osjećao žarko želeći da te riječi budu istinite. No, tada se ista fotografija pojavila u kolovozu 2008. godine, a na njoj su se nalazila neka nova lica. Zabilježio sam prvi tjedan prve godine fakulteta, a tip na fotki je izgledao malo drukčije nego prije dvije godine: bio je samopouzdan, možda, opušteniji, ufuran u studiranje i s novom grupom prijatelja. Bio sam miran.

Ovo je prilično teško procesirati u 6:15 sati ujutro. Nisam siguran kada sam stekao svoj novi jutarnji ritual kojim bi se Mark Zuckerberg ponosio, ali slaže se s mojim najdražim nekadašnjim razmišljanjem – razmišljanjem o prošlim vremenima.

Istraživanje sveučilišta u Southamptonu potvrđuje da prosječna osoba osjeća nostalgiju otprilike tri puta tjedno, ali kod mene je to više oko 37 puta dnevno. Nostalgija oživljava u grupnom dopisivanju sa srednjoškolskim kolegama, u kojem se prisjećamo starih fora koje nas nasmijavaju. Nostalgija je u kratkim odmorima na poslu kada listam po starim fotografijama na mobitelu kako bih vidio poznata lica.

Ostatak teksta pročitajte na menshealth.hr.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo